Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Uniós állások egymilliós fizetéssel

2003.05.30. 09:51
Legalább 450-500 álláshely lesz magyarok számára az Európai Unió központjában hazánk csatlakozása után. Aki a kiválasztottak közé kerül, akár havi egymilliós keresetre is számíthat. Aki pályázni akar, még szűk egy hónapja van, hiszen június 24-ig lehet jelentkezni. Az unió jelenleg adminisztrátorokat, jogász-nyelvészeket és titkárokat keres.
A hazai közalkalmazotti fizetések többszörösét kereshetik meg azok, akik az Európai Unió adminisztrációjának lesznek a munkatársai - írja a Napi Gazdaság. Az EU-hoz jövőre csatlakozó országokból, így hazánkból is, június 24-ig lehet jelentkezni a brüsszeli állásokra.

Írásbeli vizsga angolul, németül vagy franciául

A munkákra az on-line jelentkezési lapokat, valamint próbateszteket a központosított kiválasztást végző Európai Személyzeti Kiválasztó Iroda (EPSO) honlapjáról lehet letölteni. A jelentkezőknek egy unióban szabványosított írásbeli tesztet kell kitölteniük angol, francia vagy német nyelven, ezt egy szóbeli vizsga követi. Az írásbeli megmérettetés előreláthatólag Debrecenben és Budapesten lesz.

Gyors álláslehetőségben nem szabad bizakodni, hiszen a procedúrán átesett jelentkezőt az unió csupán nyilvántartásba veszi, és ebből a tartalékállományból válogathatnak az intézmények - írja a Napi.

Adminisztrátoroknak havi egymillió

Az új tagországok állampolgárai egyelőre csak az A8-as besorolású adminisztrátori és jogász-nyelvészi, valamint a C4-es és C5-ös kategóriájú titkári, titkárnői funkciókra jelentkezhetnek. Középvezetői állásokra 2004 elején hirdetnek pályázatot. Bár a Világgazdaság szerint a fizetési rendszer reformja most zajlik, a mostani számok alapján úgy tűnik, jövedelmező lesz uniós hivatalnoknak lennie.

Az adminisztrátorok és a jogászok bruttó mintegy 4 ezer eurós alapjövedelme mellé különböző pótlékokban is részesülhet. Keresetük így forintba számolva akár meg is haladhatja a havi egymilliót. A titkárok a jelenlegi fizetési tábla szerint 2300-2500 eurós havi bruttóra számíthatnak, ami forintban a különféle juttatásokkal együtt szintén meghaladhatja a havi hatszázezer forintot.

Hányan lesznek a szerencsések?

Arról, hogy hány magyar munkatársa lesz az unió brüsszeli központjának, eltérő számok láttak napvilágot. A Világgazdaság úgy tudja, hogy 2010-ig egy 625 fős keretszámot tölthetnek fel a magyar eurokraták.

Juhász Endre, az európai integrációs ügyek koordinációjáért felelős tárca nélküli miniszter ezzel szemben úgy fogalmazott: hét év átmeneti idő után összesen 450-500 magyar állampolgár dolgozik majd Brüsszelben eurokrataként - írja a Napi Gazdaság.