Emőke
-4 °C
9 °C

Kuncze Demjánt és Szélest kérleli

2005.10.05. 15:18
Az elmúlt napokban világossá vált, a mielőbbi euróbevezetést sem konzervatív, sem szocialista oldalon nem támogatják - írja Kuncze Gábor abban a nyílt levélben, melyben gazdasági érdekképviseleti vezetőket és a tőzsdeelnököt is szövetségesül hívja a szocialistákkal szemben.
"Szeretnénk, ha Ön is csatlakozna kezdeményezésünkhöz, hogy közösen győzzük meg a Kormányt az euró bevezetésének fontosságáról!" Ezzel a felhívással fordult az SZDSZ Demján Sándorhoz, mint a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége ügyvezető elnökéhez, Széles Gáborhoz, mint a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége elnökéhez, Szalay-Berzeviczy Attila tőzsdeelnökhöz, Parragh Lászlóhoz, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökéhez, Erdei Tamáshoz, a Magyar Bankszövetség elnökéhez és Székely Péterhez, a Többségi Magyar Tulajdonú Cégek Klubja elnökéhez.

Kuncze Gábor szerint a liberálisok régóta következetesen képviselik, hogy Magyarországnak mielőbb csatlakoznia kell az euró övezethez. A számos érv közül csak néhány: Magyarországnak szüksége van arra a biztonságra és kiszámíthatóságra, amit a közös pénz, a közös pénzügypolitika jelent. A magyar kereskedelem jelentős hányada ma is olyan országokkal zajlik, ahol az euró a hivatalos fizetőeszköz. Az árfolyam-kockázatok kiküszöbölése azonban nem csak nekik, de például a hiteleit euróban felvett polgároknak is segítség lehet.

Nincs egység a kormányban

"Az SZDSZ egészen mostanáig azt gondolta, szándéka, hogy az eurót minél előbb vezessük be, találkozik a kormányzati szándékkal" - írja Kuncze. Az SZDSZ elnöke szerint az elmúlt napokban azonban világossá vált, ezt sem konzervatív, sem szocialista oldalon nem támogatják. A kisebbik koalíciós párt vezetője úgy értékeli, "a kormányfő, nyilatkozatai alapján úgy tűnik, mintha elbizonytalanodott volna az euró 2010-es bevezetésével kapcsolatban". Ez pedig a politikus szerint komoly hiba. Kuncze szerint nem szabad a választási szempontoknak alárendelni az euró bevezetését, az SZDSZ szigorúbb költségvetést, felelősebb gazdálkodást, komoly reformokat igényel.

Szövetségest keresnek

"Szeretnénk, ha Ön is csatlakozna kezdeményezésünkhöz, hogy közösen győzzük meg a Kormányt az euró bevezetésének fontosságáról! Ha Ön is egyetért azzal, hogy mielőbb sor kerüljön az euró bevezetésére, kérem, jelezze ezt válaszában. Tegyen meg Ön is mindent, hogy hazánk 2010-ben az euróövezet tagjává válhasson" - zárja sorait a pártelnök, utalva rá, hogy hamarosan személyes egyeztetést is kezdeményez a kérdésben.