Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

A dekonjunkturára hivatkozik az Eurotours

2004.08.13. 17:24
A jövő héten egy mallorcai csoport kivételével az Eurotours minden turistája hazatér, a spanyol nyaralók az augusztus 23-i héten jöhetnek. Kenessey Gábor, az Eurotours tulajdonos-vezetője az Indexnek úgy nyilatkozott, a turisztikai dekonjunktura okozta cége vesztét.
Az Eurotours cégcsoport valamennyi vállalata eleget tett törvényi kötelezettségének, és az előírtaknak megfelelő mértékű kaukciós biztosítást kötött a QBE Atlasz és az Euromondial biztosítókkal. Nem fedi a valóságot, hogy a kauciók csak a kár töredéként fedezik, nyilatkozta az Indexnek írásban Kenessey Gábor, a társaság ügyvezető igazgatója. A tulajdonos-cégvezető hangsúlyozta, az Eurotours mindent megtesz azoknak az utasainak a kártalanítására, akik még nem utaztak el, de befizették utazásaik előlegét vagy teljes összegét.

A dekonjuktúra áldozatai

A cégvezető az Index kérdésére, hogy hány utazásra váró károsult lehet, illetve mennyi befizetett pénzt kellene visszaadniuk nem adott választ. A csőd okával kapcsolatban ugyanakkor leszögezte: "Az a turisztikai dekonjunktura, ami egész Európát sújtja, elérte Magyarországot, és ezt az Eurotours nem tudta kigazdálkodni, mivel csak utazási iroda tevékenységet folytat és nem rendelkezik más országokban hasznot termelő vállalkozásokkal." Kenessey Gábor levélnyilatkozatában emlékeztet, 1989 júniusi nyitásuk óta több mint fél millió utast utaztattak, akiknek döntő többsége elégedetten tért haza a nyaralásából.

Csak az Atlasz biztosítás jelentős

Az Index információi szerint a cég az elmúlt hetekben emelte meg az Atlasznál biztosításai keretösszegét, így áll rendelkezésre 172 millió forint a buszos illetve a repülős turisták hazahozatalára, valamint a még el nem utazottak kártalanítására. Utóbbiak száma információink szerint ezres nagyságrendű. A Kenessey Gábor által említett harmadik, az Euromondialnak kötött biztosítás információink szerint mindössze négymilliós összegre szól, így érdemben aligha járulhat hozzá a rendezéshez.

Hazahozzák a kinnrekedteket

A csütörtökön csődöt mondott Eurotours külföldön levő utasainak első csoportja már a hétvégén hazatér, egy mallorcai turnus kivételével a jövő héten minden nyaraló hazaérkezik. Horváth Péter, az utazási irodát biztosító Atlasz Biztosító Rt. utazási ágazatának értékesítési igazgatója pénteken az MTI-nek azt mondta: "Igyekszünk mindent megtenni, hogy senkinek sem kelljen megszakítani a nyaralását", de előfordulhat, hogy lesz néhány utas, akiknek idő előtt kell haza kell jönnie.

A hét végén nyolcvan embert hoznak haza Olaszországból és Bulgáriából. Bulgáriába pénteken indult el Magyarországról egy busz. Horváth Péter hozzátette, a jövő héten várhatóan mind a buszos, mind a repülős utak résztvevőit hazahozzák Görögországból. "Egy csoport kivételével, amely a jövő utáni héten érkezik haza Mallorcáról, a jövő héten minden külföldön lévő utas hazaszállítását megoldjuk" - jegyezte meg Horváth Péter.

A kárigényeket még nem ismerik

Az értékesítési igazgató elmondta, az Atlasz budapesti, központi irodájába eddig 250-en adták be kárigényüket. Azt azonban nem lehet tudni, hogy hányan adták fel postán, illetve a vidéki irodákban kárigényt. Bár az Index információi szerint a Gazdasági Minisztérium az utazási irodákat felügyelő hivatala is bekérte péntekre a pontos utaslitát, illetve az utazásokat már lekötött ügyfelek listáját, a károlsultak pontos számáról és a kár várható mértékéről sem a biztosító, sem a tárca, sem az Eurotours nem hozott nyilvánosságra adatokat.