Konrád, Tivadar
9 °C
23 °C

Ma kell fizetni az evásoknak

2004.04.13. 10:42
Ma van a határideje az egyszerűsített vállalkozási adót választó vállalkozóknak, hogy befizessék az első negyedéves előleget. Az adóhivatalnak fizetendő összeg a bruttó árbevétel 15 százaléka.
Legkésőbb ma kell kifizetni az eva alanyoknak az első negyedéves előleget. A fizetendő összeg a bruttó árbevétel 15 százaléka.

Tolódott

A törvény szerint az előleget a negyedévet követő hónap 12. napján kell befizetni, ez azonban az idén munkaszüneti napra esett, így a határidő a mai napra módosult. Az evásoknak a negyedévenként kötelező, az árbevétel 15 százalékára rúgó evaelőleget befizetni.

Az evát egyébként adóévenként kell megállapítani, illetve bevallani. A bevallás határideje egyéni vállalkozók és a számviteli törvény hatálya alá nem tartozó közkereseti és betéti társaság esetében az adóévet követő év február 15-e, míg a számvitelről szóló törvény hatálya alá tartozó adózó esetében az adóévet követő év május 31-e.

Tavaly ellenőriztek

Tavaly, az egyszerűsített vállalkozási adó bevezetésének első évében, Áprilisi közepéig összesen 8,4 milliárd forintot fizetett be 49 ezer, az egyszerűsített vállalkozói adó hatálya alá tartozó vállalkozó. Az evaelőleget fizetők közül közel 21 ezer volt a társas vállalkozás, és mintegy 28 ezer az egyéni vállalkozók száma. Akkor minden hatodik evás mulasztotta el az adóelőleg-fizetést vagy maradt (hivatalosan) bevétel nélkül az első három hónapban.

Az adóhivatal tavaly júniusban szúrópróbaszerűen ellenőrizte azokat az evát választó társaságokat és egyéni vállalkozókat, akik nem fizettek adóelőleget az első negyedév után.