Géza
-12 °C
-4 °C

A szegények léptek ki az evából

2006.10.24. 09:00
A mintegy 104 ezer evázó 1,8 százaléka döntött úgy, hogy az adónem kulcsának 10 százalékpontos emelése miatt októbertől kilép az evakörből. A távozók csaknem négyötöde alacsony bevételi teljesítményű, szerényebb jövedelmű evás volt - tájékoztatta a Napi Gazdaságot az APEH.

Az evakört elhagyók több mint fele 5 millió forint alatti, átlagosan 2 millió forintos árbevételt ért el tavaly. Öt- és tízmillió forint közötti bevételt pedig a távozók negyede szerepeltetett az előző évre vonatkozó bevallásában.

A bevételi adatokat csak a kilépők háromnegyedénél tudta megvizsgálni az adóhivatal, a többiek még nem adták le evabevallásukat, mivel csak 2006-tól tartoztak az adónem hatálya alá. Az evát elhagyó cégek negyede tehát mindössze 9 hónapig vállalta ezt az adózási formát.

Az evakörből csaknem másfélszer annyi egyéni vállalkozó távozott, mint társas vállalkozás, utóbbi csoportnál a kft.-k kilépési hajlandósága erőteljesebbnek bizonyult, mint a bt-ké. A fővárosi és a Pest megyei adózók hűségesebbnek bizonyultak, a kilépők kétharmadának székhelye ugyanis vidéken van.

Szakértők szerint a számok azt mutatják, hogy a nagyarányú emelés ellenére az eva még mindig a legkedvezőbb adózási formának számít, főként a szellemi tevékenységet végző, anyagmentes szolgáltatást nyújtó, illetve alkalmazott nélkül dolgozó cégeknek. A kilépők tevékenységi köre rendkívül szerteágazó volt, még a legjellemzőbb tevékenységek részaránya is nagyon alacsonynak bizonyult: az egyéni vállalkozók 150, a társas vállalkozások 255 szakterület képviselőiből kerültek ki, amiből semmiféle következtetést nem lehet levonni - közölte az APEH.

Az evások jövedelmének döntő része szolgáltatásnyújtásból származik. A bevételek több mint 60 százalékára ingatlanügyletekből, illetve gazdasági szolgáltatásból tettek szert. Más kiemelt nemzetgazdasági ágakban a realizált bevételek aránya jóval alacsonyabb, átlagosan 5 százalék körül mozog.