Klaudia
-4 °C
2 °C

Csütörtökön újabb evafizetés

2006.10.11. 12:15
Október 12-ig kell megfizetniük az evás vállalkozóknak a harmadik negyedéves bevételeik után az adóelőleget. Ennek mértéke most még a jövedelem 15 százaléka. Legközelebb decemberben kell, akkor már 25 százalékos előleget fizetni, ugyanis mostantól már az evásakra is vonatkozik az úgynevezett feltöltési kötelezettség.

A július 1-je és szeptember 30-a között szerzett jövedelem után csütörtökig kell az evaelőleget átutalniuk az egyszerűsített vállalkozói adó hatálya alá tartozó vállalkozóknak. Az adóelőleg összege az elmúlt negyedévből származó, kiadásokkal nem csökkentett bevételek 15 százaléka.

Csak az bevétel, amit megkaptak - általában

Az adóhivatal az Index kérdésére emlékeztette az adózókat, hogy nem a számlakiállítás, hanem a pénz beérkezése számít a bevallásnál a bevételszerzés időpontjaként. Vagyis az evás vállalkozók csak azokat a pénzeket számolhatják el harmadik negyedéves bevételként, amelyeket szeptember 30-ig ki is fizettek nekik. Azok után az összegek után, amiket addig nem kaptak meg, már a 25 százalékos adót kell majd fizetni.

Ez alól is van azonban kivétel. Az evatörvény szerint ugyanis legkésőbb az evás számla kiállítása utáni harmincadik napon a számlán szereplő összeget mindenképpen bevéteként kell elkönyvelni. Így az augusztus 31-e előtt kiállított, és nem sztornózott evás számlák után akkor is meg kell fizetni az előleget, ha a pénz még mindig nem érkezett meg. Az előleget a Magyar Államkincstárnál vezetett 10032000-01076033 számú számlaszámra kell átutalni, az adónem kódja 115.

Az adóemelés sem volt elriasztó

Az eva kulcsának emelése ellenére a szeptember 15-i határidőig mindössze 1802 vállalkozás jelentkezett ki az eva hatálya alól. A további több mint százezer egyéni vállalkozó és társas vállalkozás ugyanakkor arra a következtetésre jutott, hogy egyelőre a száz forintonként tíz forinttal növekvő adóteher is nagyon kedvező és egyszerű adózási formát jelent (arról nem is beszélve, hogy akik most kiléptek, évekre kizárták magukat ennek az átalányadózásnak a lehetőségéből).

Az egész évre jutó eva az első kilenc hónap alacsonyabb kulcsa miatt éves szinten egyébként sem éri a 25 százalékot. Ráadásul az adótörvény kétféle módszert is lehetővé tesz az adó kiszámítására. Az Index segítségével Ön is kiválaszthatja, melyikkel jár jobban. Döntenie azonban most még nem kell, azzal hivatalosan jövő februárig - a bevallás benyújtásáig -, míg a gyakorlatban idén december 20-ig várhat.

I.-III. negyedéves összes bevétel:
IV. negyedéves összes bevétel:
Az eva összege a naptári napok figyelembevételével:  
Az eva összege a bevétel arányosításával:  

Ebben az évben ugyanis még egyszer kell fizetniük az evásoknak, miután a nyáron elfogadott Gyurcsány-csomag számukra is bevezette az úgynevezett feltöltési kötelezettséget. Ez azt jelenti, hogy december 20-ig ki kell számolnia és be kell fizetnie az erre az évre várható eváját, levonva természetesen az első három negyedévben, áprilisban, júliusban és októberben már befizetett előlegeket. Ha jól számolt, a jövő február 15-ig benyújtandó bevallással egyidejűleg már nem kell újabb pénzeket befizetnie.

Jó üzlet az államnak

Az állam a költségvetési törvény szerint erre az évre 106,9 milliárd forintos evabevételt vár, a pénzügyminisztérium számításai szerint ezt az összeget 10 milliárddal növeli az évközbeni adóemelés. Augusztus végéig 79,78 milliárd forint folyt be ebből az adónemből az államkasszába, ami az éves előirányzat 74,6 százaléka volt.