Etelka, Aletta
-5 °C
0 °C

Evázzon kevesebbet az Indexszel!

2006.09.29. 10:52
Október 1-jétől 15-ről 25 százalékra változik az egyszerűsített vállalkozói adó kulcsa. Az adózók kétféle módszert alkalmazhatnak az adójuk kiszámításához, de erről most nem kell nyilatkozniuk. December 20-ig kell feltölteniük az adóalapjukat, addig ráérnek dönteni.

Mindössze 658 adózó döntött úgy szeptember 15-ig, hogy a törvény adta lehetőséggel élve október 1-jei hatállyal kijelentkezik az egyszerűsített vállalkozói adó hatálya alól, vállalva, hogy négy évig biztosan vissza sem tér oda. A többiek október 1-jétől a 15-ről 25 százalékra emelt adót fizetik meg bevételeik után.

Decemberig dönthet, februárig módosíthat 

Az év közbeni adóemelés miatt kétféleképpen lehet megállapítani az eva alapját és az utána fizetendő adót, a választott módszerről a 0643-01/A nyomtatványon kell majd nyilatkozniuk az egyéni vállalkozóknak, a 0643-02/A űrlapon a társas vállalkozásoknak. Mindkét segédnyomtatványt a jövő év február 15-ig a 0643-as nyomtatványon elkészítendő éves evabevallással együtt kell elküldeni az adóhivatalhoz. A nyomtatványok az APEH honlapján innen tölthetők le.

Az egyik módszer azt teszi lehetővé, hogy a naptári napok figyelembe vételével állapítsák meg az adókötelezettséget (ekkor a segédnyomtatványokon a nyilatkozatnál az 1-est kell bejelölni). Ebben az esetben a szeptember 30-ig szerzett jövedelem 15 százalékkal, az azt követően kapott bevétel 25 százalékkal adózik. Ha az arányosításos módszert választjuk (a segédnyomtatványon ezt 2-essel kell jelölni), év végén az egész éves bevételünk negyede után 25 százalékos adót kell fizetni, a háromnegyede után 15 százalékosat.

Melyiket válassza?

Az evások ez alapján év közben számolgathatnak, hogy melyik módszer szerint érdemesebb az adót megfizetniük. Abban az esetben mindegy, hogy melyik adót választjuk, ha az első háromnegyed évben szereztük meg a bevételeink 75 százalékát, míg az utolsó negyedévben a 25 százalékát. Ha október 1. előtt arányaiban ennél több a bevételünk, akkor a naptári módszert érdemes választani, ha kevesebb, akkor az arányosítást.

Ha minden negyedévben 100 forintnyi bevételünk van - vagyis az első háromnegyed évben 300, az utolsóban további 100 -, akkor éves szinten mindkét módszer szerint 70-70 forintnyi adót kell fizetni. Ha a példában szereplő éves 400 forintnyi bevételből csak 100 forintunk volt az első három negyedévben, és 300 lesz utolsóban, akkor már 90 forintnyi adó terheli a jövedelmet a naptári módszer szerint, vagyis jobb az arányosítás. Ha viszont 350 forintnyi az első kilenchavi bevételünk, és csak 50 forintnyi az utolsó negyedéves, akkor a naptári módszerrel már csak 65 forintnyi adót kell fizetni.

Számoljon!

Az alábbi egyszerű számológép segítségével Ön a saját eddigi és várható bevételei alapján kiszámíthatja, hogy mennyi evát kell fizetnie a naptári és mennyit az arányosítás módszere szerint adózva. Az első sorba a január 1-jétől szeptember végéig szerzett evaköteles jövedelmet kell beírni, a másodikba az utolsó három hónapra várhatót. A kapott eredmény a teljes adókötelezettséget jelzi, a már befizetett adóelőlegeit természetesen nem tudtuk figyelembe venni.

I.-III. negyedéves összes bevétel:
IV. negyedéves összes bevétel:
Az eva összege a naptári napok figyelembevételével:  
Az eva összege a bevétel arányosításával:  

Decemberben már így fizet

Azt, hogy melyik megoldást választja az adózó, gyakorlatilag december 20-ig kell eldöntenie, ugyanis egy szintén most életbe lépő új szabály értelmében eddig kell teljesítenie az úgynevezett feltöltési kötelezettségét, vagyis kiszámolnia és befizetnie az erre az évre várható eváját, levonva természetesen a negyedévente már befizetett előlegeket. A végleges döntést azonban ráér február 15-ig, a bevallások benyújtásáig meghozni.

Így ha az év utolsó tíz napjában olyan jelentős bevételhez jut - vagy nem kap meg olyan pénzeket, amikre számított -, ami indokolttá teszi, hogy végül másik módszerrel számoljon, mint tette azt december 20-án, akkor ezt megteheti, legfeljebb így a decemberben kiszámolthoz képest változik a tényleges adó összege.

Tovább bonyolítják 

A nem főállású, hanem kiegészítő tevékenységet folytató evás egyéni vállalkozók helyzetét bonyolítja az, hogy szeptember 1-jétől a korábbi 0,5 százalékos baleseti járulékot felváltja az 1 százalékos egészségügyi szolgáltatási járulék.

Ezért nekik majd jövő februárban a 0643-1-es nyomtatványon külön ki kell számolniuk az augusztus 31-ig szerzett evaalapot, a szeptember 1-je és 30-a kötött szerzett evaalapot, továbbá az utolsó negyedéves evaalapot (a számolásról bővebben itt olvashat). Az augusztus 31-ig szerzett jövedelem 0,5 százalékához hozzá kell adniuk az utóbbi kettőt összegének 1 százalékát, és akkor kapják meg a fizetendő járulékösszeget.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!