Ödön
2 °C
11 °C

Csak 658-an léptek ki az evából

2006.09.20. 10:39
Nem vezetett tömeges kilépéshez az egyszerűsített vállalkozói adó kulcsának 15-ről 25 százalékra történt emelése: a 103 ezer evázóból a szeptember 15-ig feldolgozott adatok szerint mindössze 658-an jelentkeztek ki.

Az eva-kijelentkezésre szeptember 15-ig volt mód, október 1-jei hatállyal, és a kijelentkezést ugyancsak szeptember 15-ig vissza is lehetett vonni.

Akik azonban most elpártoltak az egyszerűsített vállalkozói adótól, a következő négy évben nem választhatják ezt a formát.

Az eva hatálya alatt maradók választhatnak: vagy megfizetik az első háromnegyed év bevétele után a 15 százalékot, a később keletkező jövedelem után pedig a 25 százalékot, vagy arányosítanak, azaz 15 százalékot számolnak az éves bevétel után, a bevétel egynegyede után pedig további 10 százalékot.

Ha valaki nem arányosítással, hanem két adóalap alapján határozza meg idei adójának mértékét, nyilvántartásait úgy kell vezetnie, hogy az egyes időszakokra előírt adót elkülönítve meg lehessen állapítani.

Október 1-jétől az is új szabály, hogy az eva-előleget - az első három negyedévre megfizetett adóelőlegek figyelembevételével - a várható éves adó 100 százalékára ki kell egészíteni december 20-ig, bevallani pedig az adóévre vonatkozó bevallásban kell.

A negyedéves előlegfizetéshez 2007-től sem kapcsolódik negyedévente bevallás.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?