Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Egy személy akárhány cége evázhat?

2002.09.26. 09:45
Az egyszerűsített vállalkozási adóról (eva) szóló, a parlamenthez benyújtott törvénytervezet szerint egy magánszemély több cége is az eva alá vonható. Az előterjesztés nem fogalmaz meg kikötéseket a közeli hozzátartozóval kapcsolatban sem.
Az Országgyűléshez benyújtott és a Pénzügyminisztérium (PM) internetes oldalán is olvasható törvénytervezet értelmében egy magánszemély érdekeltségi körébe tartozó akárhány cég alkalmazhatja a jövő évtől az evát, természetesen az egyéb feltételek teljesülése esetén.

A PM-ben az elmúlt hónapokban kialakult koncepció legutolsó változata is még azt tartalmazta, hogy az egy magánszemély érdekeltségi körébe tartozó cégek közül csak egy evázhat, s a többitől származó bevétele is kétszeresen számított volna az evás cég adóalapjába. A változásról nem tett említést vasárnapi sajtótájékoztatóján László Csaba pénzügyminiszter sem.

A benyújtott törvénytervezet szövege szerint abban az esetben lehet az eva alanya a jogi személy, jogi személyiség nélküli gazdasági társaság, ha valamennyi tagja magánszemély (ideértve a Munkavállalói Résztulajdonosi Programot is), és más jogi személyben, jogi személyiség nélküli gazdasági társaságban nem rendelkezik részesedéssel (kivéve, ha az a tőkepiacról szóló törvény szerint nyilvánosan forgalomba hozott, tulajdoni részesedést megtestesítő értékpapír).

A tagoknak lehet érdekeltségük más társaságokban

Mindez azt jelenti, hogy az evázó cégnek nem lehet érdekeltsége más társaságban, de a tagoknak igen. Arra vonatkozóan nem tartalmaz előírást a tervezet, hogy a kapcsolt vállalkozások nem evázhatnak. Ez lényeges módosítást jelent a korábbiakhoz képest, s jócskán megnövelheti az evát választó cégek számát. Nem szerepel a tervezetben kikötés a közeli hozzátartozókra vonatkozóan sem.

Az indítvány alapján az egyéni vállalkozó akkor lehet eva-alany, ha az adóévben olyan jogi személy, jogi személyiség nélküli gazdasági társaság, amelyben 10 százalékot meghaladó szavazati jogot biztosító részesedéssel rendelkezik, nem választja az e törvény szerinti adóalanyiságot.

100-200 ezer evázó cégre számítanak

Egyes számítások szerint a megváltozott feltételek mellett akár 100-200 ezer társaság is kérheti felvételét a jövő évtől az eva-körbe. Ugyanezen számítások a korábbi, szigorúbb verziók kapcsán néhány tízezres jogosultsági kört feltételeztek. (Igaz, akkor még nem 10, hanem 15 millió forintos árbevételi határt szabott meg a pénzügyi tárca.)

A PM szerint 650-700 ezer vállalkozás, vagyis a hivatalos statisztikában figyelembe vett működő cégek több mint 80 százaléka felel meg az eva felvételéhez szükséges feltételeknek. A 10 milliós árbevételi korlát a tárca szerint mintegy 550 ezer vállalkozás számára hagyta nyitva az utat az új adónem alkalmazására, az új limit jelentősen kibővítheti ezt a tábort.

Az egy millió vállalkozás országa

A statisztikák 800-900 ezer működő vállalkozást tartanak nyilván, amelyek meghatározó része evára esélyes kis- és közepes vállalkozás. Ebből arra lehet következtetni, hogy a PM szerint az új értékhatár alatti éves árbevétellel rendelkezik a magyarországi kkv-k 80 százaléka.

Az evát választók száma valójában ennél jóval kisebb lesz. Feltétel ugyanis, hogy csak legalább két éve, azaz 2001-ben már működő cég választhatja ezt az adót. Tovább rostálja a mezőnyt, hogy az eva bevezetését megelőző két adóévben, vagyis 2001-ben és 2002-ben sem haladhatta meg az árbevétel a 15 milliót. A kiadásigényes tevékenységet végző társaságoknak sem éri meg 56 százalék feletti költséghányad esetén evázniuk.

A javaslat alapján az adó mértéke 15 százalék, ami magában foglalja az áfát, a társasági adót, a cégautóadót és az osztalékadót. Eva-alany lehet egyéni vállalkozó, közkereseti társaság, betéti társaság, szövetkezet, ügyvédi iroda, erdőbirtokossági társulat, végrehajtói iroda, szabadalmi ügyvivői iroda, de korlátolt felelősségű társaság is.