Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Nem vizsgálja az evát az EU

2005.02.23. 16:32
Az Európai Unió áfabizottsága vitázott az eváról, és lekerült a kérdés a napirendről. Szakértők szerint egyszerű és újító az eva.
Lefolytatták az Európai Unió úgynevezett áfabizottságában a Magyarország kérte konzultációt az eváról, és ennek nyomán a téma lekerült a testület napirendjéről - értesült az MTI szerdán brüsszeli magyar forrásból.

A tagországok képviselőiből álló bizottságban részt vevő szakértők a konzultáció során egyetértettek a témáról készített, pozitív hangvételű európai bizottsági értékeléssel, amely szerint egyszerű és újító jellegű adónemről van szó. Olyan észrevétel nem hangzott el, hogy ez összeütközésben lenne a közösség áfa-joggal, tehát Magyarországnak nincs további kiigazítási feladata a rendszerrel kapcsolatban.

Azt mindazonáltal szükségesnek tartották, hogy sor kerüljön az eva alá tartozók, illetve a normális szabályok szerint adózók áfaterheinek összevetésére. Magyar részről már korábban jelezték, hogy az adóbevételek az evával jobban alakultak, mint az egyébként is derűlátó tervszámok - ezt az információt az áfa-bizottságban nem vitatták.

A bizottság elfogadta azokat a szakmai érveket, amelyeket az elmúlt hetekben tett nyilatkozataimban is hangsúlyoztam - közölte Kovács László. Az adóügyi biztos szerint a bizottság tudomásul vette, hogy az unió közös kasszáját nem éri veszteség, a magyar ÁFA befizetések összege az EVA alkalmazása miatt nem csökken. Egyetértettek azzal is, hogy az EVA az adórendszer egyszerűsítését és az adóelkerülés visszaszorítását, azaz alapvető uniós adópolitikai célokat szolgál.