Judit
2 °C
7 °C

Újabb régiós rangsor végén Magyarország

2007.05.08. 11:25
A magyar vállalkozók 63 százaléka teljes mértékben átláthatatlannak tartja a magyar adórendszert, csupán 12 százalékuk véli úgy, hogy az oktatási rendszer alkalmas a munkaerőpiaci igényekhez való alkalmazkodásra, és bár több mint ötven százalékuk részesült állami támogatásban, háromnegyedük úgy gondolja, a hazai társadalmi-politikai környezet nem kedvező. Összességében a magyar vállalkozók hangulata a legrosszabb a régióban az Ernst&Young elismerten nem reprezentatív felmérése szerint.

Mindössze 61 magyar cég – igaz, ezek 82 százaléka milliárdos árbevétel bír – válaszai alapján készült az ennek köszönhetően elismerten nem reprezentatív felmérés, melyben az Ernst & Young először vállalkozott arra, hogy a visegrádi országok vállalkozásainak hangulatindexét megmérje és összehasonlítsa. Mint a cég bemutatóján kiderült, Szlovákiában, Csehországban és Lengyelországban sem voltak sokkal aktívabbak a válaszadók, egyedül Lengyelországban érkezett be száznál valamivel több kitöltött, egyébként az E&Y honlapjáról is elérhető kérdőív. Mindenesetre ezek értékelése és összevetése alapján Magyarországon a legrosszabb hangulatúak a vállalkozók. Vagy legalábbis voltak novemberben, a felmérés idején.

Most jó lenni szlováknak

A különbségek azonban egyedül Szlovákia esetében szembeötlőek: a különböző részmutatók alapján összeállított százas skálán mért hangulatindexen csaknem átlépnek a pozítiv tartományként értékelhető 50 pont feletti részbe (49,5 pont), míg a három lemaradó, sorrendben Csehország, Lengyelország és Magyarország között a különbség már a "statisztikai hibahatáron belül van" - 43,2, 41,6 illetve 41,4 pont.

A régiós vállalkozók a legtöbb tekintetben hasonlóan látják saját helyzetüket, jelentősebb eltérés az adórendszer illetve az emberi erőforrásokhoz való hozzájutás lehetőségeinek értékelésében van: mindkét esetben Szlovákia húz el a többiektől.

A magyar adórendszert a hazai válaszadók 95 százaléka átláthatatlannak tartja, ugyanakkor 84 százalékuk a rendszer gyakori változását, a szabályok értelmezésének bizonytalanságát is hibaként rója fel. Összehasonlításképpen: teljesen átláthatatlannak a magyar vállalkozók 63 százaléka gondolja saját adórendszerét, míg a szlovákoknál ugyanez az arány csak 11 százalékos. Mégis, mindezzel együtt összességében a magyar vállalkozók még kedvezőbben osztályozták egy hét fokú skálán az adórendszert (2,62), mint lengyel társaik (1,97), a legjobb osztályzatot persze a szlovákok osztották ki (3,98), a csehek 2,78-ra értékeltek.

Még több államot?

A hazai vállalkozások több mint ötven százaléka vett igénybe állami támogatást, ami rekord a régióban. Bár a hazai vállakozók döntő része, 70,5 százaléka úgy véli, túl sok, túl erős az állami bevatkozás a gazdaságba, 16 százalékuk még kifejezetten kevesli az állami beavatkozás mértékét. Az előbbi szám ugyan nagyságrendileg egybecseng a többi országéval, a több állami sürgetők aránya Magyarországon mégis magas, jellemző, hogy Csehországban csak a válaszadók két százaléka keveselte az állami jelenlétet.

Ugyanakkor a felmérés szerint egyértelműen a magyar gazdaság egyik gyengeségének tekinthető, hogy a közigazgatási környezet, az intézményrendszer nem kedvez a vállalkozásfejlesztésnek. A vállalkozók elégedetlensége abból is fakad, hogy úgy érzik, nem vonják be őket a gazdaságpolitikai döntéseket megelőző egyeztetésekbe. Részben ezzel függ össze, hogy amellett, hogy az élőmunkaterheket magasnak tartják, problémát okoz a megfelelő munkaerő megtalálása, miután a képzési rendszer nem alkalmazkodik a munkaerőpiaci folyamatokhoz.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?