Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Repüljön ingyen!

2006.09.13. 12:34
200 ezer jegyet hirdetett meg egy már véget is ért akciójában a WizzAir: aki lemaradt, még nem maradt ki semmiből, most éppen a SkyEurope kínál ingyenjegyet, de az őszi-téli időszakban várhatóan egymást érik majd a forgalmuk visszaesésének mértékét csökkenteni akaró fapados társaságok akciói.

200 ezer jegyet hirdetett meg ingyen a Wizz Air: a már lezárult, augusztus 29. és szeptember 4. közötti akcióval kezdetét vette a téli időszámítás a légitársaságok jegyértékesítésében. A SkyEurope egy héttel később, rögtön kétszer egyhetes akcióval követte a konkurenciát: előbb az illetékeket, a még most is zajló, vasárnapig tartó akcióban pedig az adókat és az illetékeket "engedik el".

Foglalj most, repülj télen

Az akciók lényege: foglalj most, repülj (a kevésbé forgalmas) október-március közötti időszakban. Vagy akár ne is repülj: az ingyenjegyakcióknál a társaságok ugyan nem szívesen beszélnek arról, hogy hány esetben nem utaztak el a helyüket hónapokkal előre megváltók, de a téli telítettségi mutatók papíron sokszor kedvezőbbek, mintha azt számolnánk meg, hányan is ültek ténylegesen egy repülőgépen. Márpedig az ingyenjegy után kifizetett illetékbevétel is bevétel, ha azt - utas híján - nem kell továbbadni a repülőtereknek.

Télen 30-40 százalékos visszaesés jellemzi a légiközlekedést, amit a társaságok akciókkal is igyekeznek csökkenteni - mondta az Indexnek Kázmér Natasa, a WizzAir szóvivője. Hangsúlyozta: náluk az is jellemző, hogy az akcióktól függetlenül az átlagos jegyárak is csökkenek a telített, nyári főszezonhoz képest. Hegedűs Judit, a SkyEurope PR-menedzsere szerint általános árcsökkenés kevéssé jellemzi a piacot, de az akciók sűrűsödni fognak. Az Index kérdésére mindketten hozzátették: aligha kedvez a forgalmuknak a kormány által bejelentett, a fogyasztást más területeken is visszafogó intézkedéscsomag.

Veszélyes a hideg

Nem kis részben önös érdekből: mint Váradi József, a Wizz Air vezérigazgatója még 2004 novemberében, az Indexnek adott interjúban fogalmazott, a téli időszak piaci tisztulást, egyes társaságok végét is jelentheti. "Az erős verseny és az elkövetkezendő hónapokban hanyatló forgalom még élesebb negatív árversenybe viszi bele a piacot, amit pedig nyáron lenne könnyebb elviselni. Most mindenki próbálja tölteni a járatait, ebben az időben majdnem ingyen fel lehet ülni repülőgépekre. Azt lehet mondani, hogy ha valaki borul, inkább ilyenkor, a kisebb forgalom mellett van rá nagyobb esélye" - mondta a vezető.

A Wizz Airnek rekordot hozott az idei akció, egy átlagos héthez képest 42 százalékkal több jegyet adtak el - mondta Kázmér Natasa. Ez egyben azt is jelentette, hogy soha ennyi foglalást nem regisztráltak még egy hét alatt, a pontos darabszám azonban üzleti titok. A SkyEurope-nál még folyik az akció eredményének feldolgozása.