Ágnes
2 °C
11 °C

Fapados járatot indít Várszegi?

2003.06.12. 10:13
A Magyar Hírlap értesülései szerint diszkont-légitársaságot alapít Váradi József, egykori Malév-vezér, valamint Várszegi Gábor, a Fotex elnök-tulajdonosa. A napilap úgy tudja, hogy a posztjáról nemrégiben eltávolított Váradi a múlt héten már tárgyalt is Boeinggel használt repülőgépek bérléséről. A lap szerint várhatóan csak hazánk jövő májusi uniós csatlakozása után indulnak a fapados társaságok.
Több magyar fapados légitársaság elindításának előkészületi munkái folynak egy időben - írja a Magyar Hírlap. A napilap értesülései szerint Várszegi Gábor, a Fotex elnök-tulajdonosa, valamint az egykori Malév-vezér, Váradi József is szeretne egy-egy szuper olcsó légitársaságot alapítani. Hasonló tervvel állt elő hónapokkal ezelőtt az ArcAir is.

A volt Malév-vezér a Boeinggel tárgyal

Váradi, akit a nemzeti légitársaságtól idén tavasszal menesztettek, a lap információi szerint a múlt héten az egyesült államokbeli Seattle-ben tárgyalt. Ott van a Boeing cég központja. A megbeszélésre hírek szerint Stephen Udvarházy, a világ legnagyobb lízingcégének tulajdonosa is elkísérte.

Udvarházy - aki a Malév által üzemeltetett gépeket is lízingeli - volt üzlettársa útját egyengeti egy légiflotta létrehozásában. A Magyar Hírlap úgy tudja, hogy Váradi 15 használt Boeing-737-es repülőt bérelne vagy lízingelne új cége számára. A lap értesüléseit Váradi József sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta.

Májusban szállhat fel az első

A magyar fapadosok várhatóan jövő májusban indulnak. Idén ugyanis már jócskán benne vagyunk az idegenforgalmi főszezonban. Ráadásul a turisztikai recesszió sem kedvez túlságosan a légitársaságoknak. Június elején jelentették be, hogy a kanadai légitársaság napi ötmillió dolláros veszteséget termel, a méretre második legnagyobb repülős vállalkozást, a Deutsche BA-t pedig jelképes áron, egy euróért adta el tulajdonosa, a szintén gondokkal küzdő British Airways.

A fő érv azonban nem ez, hanem a jelenleg még érvényben levő, de jövő májusban megszűnő korlátozások. A nemzeti légitársaságokat preferáló - s ezért a diszkontcégeket korlátozó - nemzetközi légügyi egyezmények ugyanis az uniós csatlakozással jórészt megszűnnek, így könnyebb lesz versenybe szállni a "nagyokkal".

Két fapados már jár hazánkba

Jelenleg két olcsó jegyárakkal dolgozó légitársaság indít budapesti járatokat A Germanwings gépei naponta közlekednek Ferihegy 1 és Köln között, a Snowflake gépe pedig kedden és szombaton repül Stockholmba. Körmendy-Ékes Máriától, az SAS budapesti képviseletének értékesítési vezetője a Magyar Hírlapnak úgy nyilatkozott, hogy a Snowflake pesti járatával elégedettek, a repülők több mint 80 százalékos kihasználtsággal járnak.

A Malév stockholmi forgalmában nem okozott visszaesést a Snowflake megjelenése, sőt a tervezetthez képest 0,5 százalékkal több utast szállítottak. Sándor László, a Malév vezérigazgatója elmondta: nem tartanak az olcsó versenytársaktól, hisz ezek jórészt az eddig busszal vagy autóval utazókat csábítják át repülőre.

Év végén Debrecenből is

Mint arról május közepén hírt adtunk, az év végén várhatóan Debrecen is bekapcsolódik a fapados "vérkeringésbe". A Ryanair egy olyan szándéknyilatkozatot írt alá, mely szerint a debreceni reptér felújítása után, várhatóan az év végén járatokat indít Frankfurtba.

A szándéknyilatkozatban az is szerepel, hogy egy évvel később rendszeres járatok indulnak majd Brüsszelbe és Londonba is, a debreceniek pedig egy milánói járat elindításán is gondolkodnak. A Ryanair azért választotta Debrecent, mert a város reptere jóval olcsóbb, mint a budapesti nemzetközi repülőterek.