Hermina
15 °C
27 °C

Jönnek a fapados autókölcsönzők

2003.10.28. 09:18
A már a piacon lévő cégek nem tartanak az esetleg újonnan érkező, filléres autókölcsönzőktől. Az Eurent a SkyEurope légitársasággal indítana ilyen szolgáltatást.
Egészen más a két típusú szolgáltatás ügyfélköre - vélekedik Kozák József, a Magyar Autókölcsönzők Szövetségének elnöke, a Hertz autókölcsönző cég ügyvezetője. Ennek fő oka például a Hertznél, hogy a társaság ügyfelei nem vennék szívesen, ha olyan autót kínálnának fel nekik, amelyek el vannak látva feltűnő reklámokkal. Márpedig az eddig ismert ilyen vállalkozások szinte csakis a reklámokból élhetnek meg.

A Hertz ügyfélköre diszkrét szolgáltatást vár, így nem is fordulhat elő, hogy a Hertz helyett egy a bécsihez hasonló konstrukcióban kínált autót igényelnének. Az azonban igaz, hogy az olcsó, egyszerűbb autókat kínáló hazai kölcsönzők számára veszélyes lehet a "fapados" versenytárs esetleges megjelenése. A Hertznél az ügyfelek 80-85 százaléka üzletember, s 55 százalékuk külföldről érkezik. Összforgalmuk mintegy felét repülőtéri irodájuk bonyolítja.

Autó a repülőjegy árában

Hasonlóképpen vélekedik Haraszti Géza, az Eurent Autókölcsönző Kft. ügyvezetője is, aki szerint az ilyen cégek életképessége Magyarországon egyelőre kérdéses. Ennek oka az a tapasztalat, hogy jelenleg is létezik ilyen próbálkozás taxikon, de kevéssé kelendőek ezek a hirdetési felületek. Ráadásul egy ilyen vállalkozáshoz tetemes induló tőke kell, s a hirdetések bizonytalansága miatt a beindulás után sem arannyal kikövezett az út.

Az Eurent már létrehozott egy hasonló vállalkozást a filléres SkyEurope légitársasággal kötött megállapodásra építve. Ennek lényege, hogy az olcsó légi járatok beindulásával egy időben a Magyarországra érkező vendégeknek a repülőjegy árában - 5990 forint - adják a gépkocsikat. Az ügyfél ezért a pénzért 100 km-t mehet az autóval, e fölött pedig kedvezményes tarifával számolják el a gépkocsihasználatot.