Koronavírus adatok

2022. jan. 17.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Piroska
-3 °C
5 °C

Bizonytalanság a fapadosok körül

2003.09.29. 11:21
Valóban nem rendelkezik még a szükséges engedélyekkel a SkyEurope, de a társaság nem is bocsát ki repülőjegyeket - áll a cég Indexhez eljuttatott közleményében. A szlovák légitársaság ugyanakkor foglalásokat már elfogad november közepén induló járataira. A másik fapados társaságról, az easyJetről még nem dőlt el, jönnek-e Magyarországra, a cég mindenesetre nem adja fel.
A SkyEurope szlovák légitársaság tevékenysége elkezdéséhez nem rendelkezik engedéllyel - figyelmeztetett a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium csütörtökön. A kft.-nek tevékenységéhez rendelkeznie kell a Polgári Légiközlekedési Hatóság által kiadott engedéllyel. A kérelmet a légitársaság benyújtotta, de a légiközlekedési hatóság hiánypótlásra szólított fel.

A Polgári Légiközlekedési Hatóság arra hívta fel a figyelmet, hogy a hatályos magyar jogszabályok szerint Magyarországon bejegyzett társaság csak akkor indíthatja járatait, ha rendelkezik tevékenységi és üzembentartási engedéllyel, továbbá legalább egy az országban lajstromba vett légijárművel. Emellett szükséges a tervezett útvonalakra a kétldalú légügyi egyezményekben szabályozott kijelölés, illetve a jegyek értékesítéséhez elfogadott üzletszabályzat.

Visszaadják a pénzt

A SkyEurope az indexhez eljuttatott közleményében azt állítja, hogy nem bocsát ki repülőjegyeket, de már fogadja a foglalásokat a jövőbeni járatokra, melyek két hónap múlva indulnak. A foglalás visszaigazolásánál figyelmeztetik is a vevőt, hogy a járatok elindítása hatósági jóváhagyástól függ.

Amennyiben a SkyEurope nem kapja meg időben az engedélyt, és emiatt később indulhatnak csak a járatok, akkor visszafizeti a helyfoglalási díjat az utasoknak - ígéri a társaság.

A cég egyébként már elindította az engedélyeztetési eljárást, és reméli legkésőbb október 26-ra megkapják a szükséges engedélyeket. Az engedélyeztetés folyamata együtt zajlik a marketing kampánnyal, amelynek célja, hogy informálja a közönséget.

Négy uticél

Mint az Index már korábban megírta, az első kedvező árú járatok Londont és Párizst veszik célba november 14-től, míg ezt követően december 15-től már Milánó és Zürich is elérhető majd a SkyEurope segítségével. A négy legnépszerűbb úti-célpontnak számító európai nagyvárosba induló járatokon a jegyárak 5990 forinttól kezdődnek (ez az ár egy útra, illetékek és adók nélkül értendő).

A SkyEurope Airlines az első diszkont-légitársaság Közép-Kelet Európában, három központtal működik a régióban: Bécs-Pozsony, Budapest és Kassa.

Az easyJet élénken érdeklődik

Az utóbbi hetekben a két legnagyobb fapados légitársaság, a Ryanair és az easyJet esetében is felmerült, hogy Budapestről indítanak járatokat. "A Ryanair soha nem repül elsődleges repülőterekre, mindig másodlagos repülőterekre száll le, így Debrecen és Sármellék esélyesebb" - nyilatkozta az Indexnek Pető György, a Ferihegyi Repülőteret üzemeltető Budapest Airport kommunikációs igazgatója.

Szakértők szerint a fapados légitársaságok komoly fejtörést okoznak a Malévnak, vélhetően emiatt feneklettek meg a tárgyalások a magyar légügyi hatóságokkal.

Az Index megkeresésére Krebsz Adrienn, a Malév szóvivője korábban elmondta, nem kívánnak SkyEurope-pal, vagy más társasággal kapcsolatban nyilatkozni. A magyar nemzeti légitársaság ugyanakkor figyelemmel kíséri a fapados társaságok megjelenését Magyarországon, és felveszi velük a versenyt.

Pető György elmondta, Prágában, mely az easyJet egyik központjának számít, nem csökkent volna a nemzeti légitársaság forgalma. Éppen ellenkezőleg, a fapados társaság új utasokat hozott, olyanokat, akik addig mással, például busszal, vagy vonattal utaztak.

Általánosságban is elmondható, hogy a fapados társaságok utasokat hoznak a légiközlekedésben. Egy repülőteret üzemeltető társaságnak pedig a nagyobb utasforgalom nagyobb bevételt jelent, tehát mindenképpen jó.

Az is igaz, hogy a Budapest Airportnak a Malév a legnagyobb üzletfele, tehát az üzemeltetőnek is fontos, hogy a nemzeti légitársaságnak is jól menjen. Arra a kérdésünkre, hogy kikérik-e a Malév véleményét a fapados légitársaságokkal való tárgyaláskor, a kommunikációs igazgató elmondta, hogy ők napi kapcsolatban vannak a Malévval, így anélkül is tudják a véleményüket, hogy megkérdeznék.

Információink szerint az easyJet légitársaságnál a hatóságokkal megakadtaka tárgyalások, a repülőtérüzemeltetővel pedig még folynak. A fapados légitársaság egyébként élénken érdeklődik Ferihegy iránt.  • Vennék
  • Hírek