Jenő
-3 °C
6 °C

Bizonytalanság a fapadosok körül

2003.09.29. 11:21
Valóban nem rendelkezik még a szükséges engedélyekkel a SkyEurope, de a társaság nem is bocsát ki repülőjegyeket - áll a cég Indexhez eljuttatott közleményében. A szlovák légitársaság ugyanakkor foglalásokat már elfogad november közepén induló járataira. A másik fapados társaságról, az easyJetről még nem dőlt el, jönnek-e Magyarországra, a cég mindenesetre nem adja fel.
A SkyEurope szlovák légitársaság tevékenysége elkezdéséhez nem rendelkezik engedéllyel - figyelmeztetett a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium csütörtökön. A kft.-nek tevékenységéhez rendelkeznie kell a Polgári Légiközlekedési Hatóság által kiadott engedéllyel. A kérelmet a légitársaság benyújtotta, de a légiközlekedési hatóság hiánypótlásra szólított fel.

A Polgári Légiközlekedési Hatóság arra hívta fel a figyelmet, hogy a hatályos magyar jogszabályok szerint Magyarországon bejegyzett társaság csak akkor indíthatja járatait, ha rendelkezik tevékenységi és üzembentartási engedéllyel, továbbá legalább egy az országban lajstromba vett légijárművel. Emellett szükséges a tervezett útvonalakra a kétldalú légügyi egyezményekben szabályozott kijelölés, illetve a jegyek értékesítéséhez elfogadott üzletszabályzat.

Visszaadják a pénzt

A SkyEurope az indexhez eljuttatott közleményében azt állítja, hogy nem bocsát ki repülőjegyeket, de már fogadja a foglalásokat a jövőbeni járatokra, melyek két hónap múlva indulnak. A foglalás visszaigazolásánál figyelmeztetik is a vevőt, hogy a járatok elindítása hatósági jóváhagyástól függ.

Amennyiben a SkyEurope nem kapja meg időben az engedélyt, és emiatt később indulhatnak csak a járatok, akkor visszafizeti a helyfoglalási díjat az utasoknak - ígéri a társaság.

A cég egyébként már elindította az engedélyeztetési eljárást, és reméli legkésőbb október 26-ra megkapják a szükséges engedélyeket. Az engedélyeztetés folyamata együtt zajlik a marketing kampánnyal, amelynek célja, hogy informálja a közönséget.

Négy uticél

Mint az Index már korábban megírta, az első kedvező árú járatok Londont és Párizst veszik célba november 14-től, míg ezt követően december 15-től már Milánó és Zürich is elérhető majd a SkyEurope segítségével. A négy legnépszerűbb úti-célpontnak számító európai nagyvárosba induló járatokon a jegyárak 5990 forinttól kezdődnek (ez az ár egy útra, illetékek és adók nélkül értendő).

A SkyEurope Airlines az első diszkont-légitársaság Közép-Kelet Európában, három központtal működik a régióban: Bécs-Pozsony, Budapest és Kassa.

Az easyJet élénken érdeklődik

Az utóbbi hetekben a két legnagyobb fapados légitársaság, a Ryanair és az easyJet esetében is felmerült, hogy Budapestről indítanak járatokat. "A Ryanair soha nem repül elsődleges repülőterekre, mindig másodlagos repülőterekre száll le, így Debrecen és Sármellék esélyesebb" - nyilatkozta az Indexnek Pető György, a Ferihegyi Repülőteret üzemeltető Budapest Airport kommunikációs igazgatója.

Szakértők szerint a fapados légitársaságok komoly fejtörést okoznak a Malévnak, vélhetően emiatt feneklettek meg a tárgyalások a magyar légügyi hatóságokkal.

Az Index megkeresésére Krebsz Adrienn, a Malév szóvivője korábban elmondta, nem kívánnak SkyEurope-pal, vagy más társasággal kapcsolatban nyilatkozni. A magyar nemzeti légitársaság ugyanakkor figyelemmel kíséri a fapados társaságok megjelenését Magyarországon, és felveszi velük a versenyt.

Pető György elmondta, Prágában, mely az easyJet egyik központjának számít, nem csökkent volna a nemzeti légitársaság forgalma. Éppen ellenkezőleg, a fapados társaság új utasokat hozott, olyanokat, akik addig mással, például busszal, vagy vonattal utaztak.

Általánosságban is elmondható, hogy a fapados társaságok utasokat hoznak a légiközlekedésben. Egy repülőteret üzemeltető társaságnak pedig a nagyobb utasforgalom nagyobb bevételt jelent, tehát mindenképpen jó.

Az is igaz, hogy a Budapest Airportnak a Malév a legnagyobb üzletfele, tehát az üzemeltetőnek is fontos, hogy a nemzeti légitársaságnak is jól menjen. Arra a kérdésünkre, hogy kikérik-e a Malév véleményét a fapados légitársaságokkal való tárgyaláskor, a kommunikációs igazgató elmondta, hogy ők napi kapcsolatban vannak a Malévval, így anélkül is tudják a véleményüket, hogy megkérdeznék.

Információink szerint az easyJet légitársaságnál a hatóságokkal megakadtaka tárgyalások, a repülőtérüzemeltetővel pedig még folynak. A fapados légitársaság egyébként élénken érdeklődik Ferihegy iránt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?