Zsuzsanna
-4 °C
3 °C

A politikusokon spórolnának a legtöbben

2004.01.16. 14:01
Szinte elérhetetlen a Pénzügyminisztérium zöldszáma, melyen a lakosság javaslatait várják a költségvetési lefaragásokkal kapcsolatban. A fórumra érkezett ötletek túlnyomó része a politikusok és miniszterek kedvezményeit kurtítaná meg.
Már egy órával az indulása után szinte elérhetetlenné vált a Pénzügyminisztérium zöldszáma, melyen a tárca a lakosság javaslatait várja, honnan takarítsanak meg 120 milliárd forintot. A kijelölt pénzügyminiszter ugyanis bejelentette a takarékossági programot, de annak részleteit még nem alakította ki.

Elérhetetlen

Erre február végéig van ideje, miután egyeztetett a tárcák vezetőivel. A miniszterekkel azonban nem lesz könnyű a tárgyalás, hiszen többször is hangoztatták, ők már nem tudnak többet adni.

A probléma megoldására a lakosság is tehet javaslatokat: a pénzügyi tárca telefonon, e-mailben és fórumokon várja az ötleteket. Az Index többször is próbálta felhívni a zöldszámot, de csak egyszer vették fel a telefont. A többi alkalommal az üzenetrögzítő "közölte", hogy megtelt a vonal és türelmünket kérik.

"Túl sok a juttatás"

A tárca honlapján indított fórumon is sok hozzászólás érkezett. A javaslatok túlnyomó többsége a politikusok és állami vezetők juttatásait faragná le jelentősen. Sokan nehezményezik, hogy miközben állandóan nehézségekről beszélnek a képviselők, ők lakhatási, utazási és egyéb hozzájárulásokat kapnak. A parlament létszámát, illetve az államigazgatási apparátust is radikálisan lecsökkentenék a hozzászólók.

Sok javaslat érkezett a közszolgálati televízióval kapcsolatban. Néhányan a támogatás teljes megvonását szorgalmazták, a legtöbben azonban összevonnák az MTV1, MTV2 és a Duna TV szerkesztőségeit.

Az egyházak támogatásának és a pártoknak juttatott állami pénzek leállítását is sokan javasolták. A Baumgartner Zsoltnak megszavazott állami támogatás visszavonását is sokan szorgalmazták.

"Hallgassanak Bokrosra"

Az adórendszerrel kapcsolatban is érkeztek ötletek. Néhányan az egységes, egykulcsos adó mellet foglaltak állást, de akadtak, akik luxusadót vezetnének, be, illetve a tehetősekre rónának nagyobb közterheket.

Érkeztek teljesen egyedi hozászólások is. Egy lajosmizsei vállalkozó az állam rendelkezésére bocsátaná szabadalmait. Szerinte ezekkel a közműépítésben több százmilliárd forint megtakarítás érhető el néhány év alatt. Nevét, címét, telefonszámát is meghagyta, ha a minisztérium vevő lenne az ötletre.

Rajta kívül többen is felajánlották személyes közreműködésüket. Volt, aki a pénzügyminiszteri posztra javasolta hozzáértő tanárát. És volt aki egyszerűen Bokros Lajos ÉS-ben megjelent tanulmányát ajánlotta az érintettek figyelmébe.

A javaslatokat szakértői bizottság értékeli, és juttatja el az illetékes minisztériumokhoz illetve más közigazgatási intézményekhez.