Ágnes
-1 °C
2 °C

Reptér épül a fapadosoknak

2005.09.13. 15:08
A börgöndi repülőtér fejlesztését 2008-2009-re fejezik be. A fapados társaságok gépeinek fogadására alkalmas légikikötő földrajzi helyzete előnyös, közel van Székesfehérvárhoz, Budapesthez, a Balatonhoz.
Aláírta a börgöndi légikikötő, az Alba Airport fejlesztési szerződését a repülőtér területét birtokló Székesfehérvár és Aba nagyközség polgármestere, valamint a repülőtér fejlesztésébe bekapcsolódott Biggeorge's-NV Rt. társtulajdonosa kedden Székesfehérváron. A tőkeerős magyar vállalkozás egy projektcégén keresztül azt követően kapcsolódott be a repülőtér fejlesztésébe, hogy a székesfehérvári önkormányzat felmondta az angol Plane Station-nel kötött korábbi megállapodását, mivel az nem teljesítette fizetési kötelezettségeit.

Egymillió utas

A szerződés aláírásakor mind Székesfehérvár, mind Aba polgármestere hangsúlyozta, a börgöndi repülőtér felépítése nemcsak a két érintett önkormányzat, hanem Fejér megye hátrányos helyzetű déli térsége és a közép-dunántúli régió gazdaságának érdekeit, az ott élők életminőségének javítását szolgálja. Nagygyörgy Tibor, a Biggeorge's-NV társtulajdonosa elmondta, az üzleti tervek szerint 2009 közepére, optimális esetben 2008-ra elkészülő, mintegy 15 milliárd forintos költséggel megvalósuló, 2300 méter kifutópályás repülőtér az alacsony költségű fapados gépek és évi mintegy egymillió utas fogadására lesz alkalmas.

Tervezik, hogy következő lépésként a régió vállalkozásainak kiszolgálására alkalmas logisztikai bázist is kialakítanak - tette hozzá a befektető. Információja szerint a több mint hétmilliárd forint saját tőkéjű, jelenleg 18 projekt megvalósításán dolgozó cég azért döntött amellett, hogy a börgöndi repülőtér fejlesztésébe bekapcsolódik, mert a jövendő légikikötő földrajzi helyzete igen kedvező: közel van Székesfehérvárhoz, Budapesthez, a Balatonhoz.

Döntő volt a választásnál az is, hogy a repülőtér létesítéséhez szükséges szakhatósági engedélyezési eljárások előrehaladtak, és várhatóan jövőre a létesítési engedélyt is megkaphatja a projektcég. A létesítési engedély megszerzéséig a befektetőnek 50 százalékos, a két önkormányzatnak 25-25 százalékos részesedése van a projektcégben. A létesítési engedélyt megszerzését követően a Biggerorge's -NV 90 százalékos tulajdont szerez a projektcégben, a két önkormányzat pedig 5-5 százalékot - közölte Nagygyörgy Tibor.