Bezár a Fabulon-gyár

2008.04.26. 10:53
Bezárja dorogi gyárát, és elbocsátja valamennyi munkavállalóját a magyarországi termelését teljesen leépítő Colgate-Palmolive Kft. A dorogi gyárban készülnek a harmincéves Fabulon-termékcsalád kozmetikumai.
Pataki Ági

A Colgate-Palmolive Kft. kivonja Magyarországról termelő és kiszerelő kapacitását, és az év végéig felszámolja dorogi üzemét. A gyárbezárás 114 főt érint, a teljes dolgozói létszám elbocsátásával jár – mondta el a dorogi munkaügyi központ kirendeltségvezetője, miután a gyárban megtartották az első csoportos munkaügyi tájékoztatót.

"A vállalat minden egyes dolgozóját többféleképpen segíti új munkahelyet találni, például 190.000 forint átképzési segélyt biztosított személyenként, a szokásos felmondási összegnél magasabb juttatásban részesíti a dolgozókat " – tette hozzá Romanek Etelka.

A foglalkoztatottak közül 94 ember fizikai, 20 fő szellemi munkát végzett. Szeptemberben bocsátják el a legnagyobb létszámot, közel 90 főt és december 31-ig bezárják az üzemet. A Colgate Palmolive Magyarország Termelő Kft. dorogi gyáregysége 1993-tól üzemelt, ekkor vették meg többek között a Fabulon-család kozmetikumainak gyártási jogát.

Szépségmúlt

A Fabulon-termékcsaládot a gyógyszergyártásban szerzett tapasztalatok felhasználásával az 1970-es évek elején fejlesztette ki az akkor Kőbányai Gyógyszerárugyárnak hívott Richter; addig a Caola volt az egyetlen magyarországi vállalat, amely kozmetikumokat vitt piacra. A Colgate 1993-as megjelenéséig a Richter is gyártotta a Fabulont és kapcsolódó termékként a Fabulissimót (a Colgate akkor egyébként a Richtofit termékek gyártását is megvásárolta a gyógyszercégtől).

A termékcsalád részeként az elmúlt harminc évben a kozmetikumok széles skáláját gyártották. Naptejek, arckrémek, balzsamok, külön arcápoló tini-tonik néven a fiataloknak, de még csomagolópapírok és kulcstartók is készültek Fabulon dizájnnal és megjelöléssel. Az ország talán legismertebb reklámja volt az a Kálvin téri, 1982-ben mozaikokból készített óriáskép, amelyen Pataki Ági – ő húsz évig volt a termékcsalád arca – reklámozta a Fabulont, és amit műemlékké nyilvánítottak

Már tavaly tudni lehetett

A kirendeltségvezető elmondta a Colgate már 2007 nyarán közölte, hogy egy év múlva felszámolja a dorogi gyárat. A megkezdődött egyeztetések 2008 februárjában zárultak le, ezt követően a vállalat hivatalosan is bejelentette a csoportos létszámleépítést.

A Colgate-Palmolive március elején közölte, hogy a brassói (Brasov) gyárát szintén bezárja, a romániai termelést pedig a vállalat lengyelországi egységei veszik át. Ennek következtében 190 dolgozó válik munkanélkülivé. A vállalat közleménye szerint a romániai gyár bezárása egy 2005-ben ismertetett terv része volt, ami az amerikai csoport hatékonyságának növelését tűzte ki célul.  • Tippek
  • Árfolyam