Szilvia
5 °C
16 °C

Bezár a Fabulon-gyár

2008.04.26. 10:53
Bezárja dorogi gyárát, és elbocsátja valamennyi munkavállalóját a magyarországi termelését teljesen leépítő Colgate-Palmolive Kft. A dorogi gyárban készülnek a harmincéves Fabulon-termékcsalád kozmetikumai.
Pataki Ági

A Colgate-Palmolive Kft. kivonja Magyarországról termelő és kiszerelő kapacitását, és az év végéig felszámolja dorogi üzemét. A gyárbezárás 114 főt érint, a teljes dolgozói létszám elbocsátásával jár – mondta el a dorogi munkaügyi központ kirendeltségvezetője, miután a gyárban megtartották az első csoportos munkaügyi tájékoztatót.

"A vállalat minden egyes dolgozóját többféleképpen segíti új munkahelyet találni, például 190.000 forint átképzési segélyt biztosított személyenként, a szokásos felmondási összegnél magasabb juttatásban részesíti a dolgozókat " – tette hozzá Romanek Etelka.

A foglalkoztatottak közül 94 ember fizikai, 20 fő szellemi munkát végzett. Szeptemberben bocsátják el a legnagyobb létszámot, közel 90 főt és december 31-ig bezárják az üzemet. A Colgate Palmolive Magyarország Termelő Kft. dorogi gyáregysége 1993-tól üzemelt, ekkor vették meg többek között a Fabulon-család kozmetikumainak gyártási jogát.

Szépségmúlt

A Fabulon-termékcsaládot a gyógyszergyártásban szerzett tapasztalatok felhasználásával az 1970-es évek elején fejlesztette ki az akkor Kőbányai Gyógyszerárugyárnak hívott Richter; addig a Caola volt az egyetlen magyarországi vállalat, amely kozmetikumokat vitt piacra. A Colgate 1993-as megjelenéséig a Richter is gyártotta a Fabulont és kapcsolódó termékként a Fabulissimót (a Colgate akkor egyébként a Richtofit termékek gyártását is megvásárolta a gyógyszercégtől).

A termékcsalád részeként az elmúlt harminc évben a kozmetikumok széles skáláját gyártották. Naptejek, arckrémek, balzsamok, külön arcápoló tini-tonik néven a fiataloknak, de még csomagolópapírok és kulcstartók is készültek Fabulon dizájnnal és megjelöléssel. Az ország talán legismertebb reklámja volt az a Kálvin téri, 1982-ben mozaikokból készített óriáskép, amelyen Pataki Ági – ő húsz évig volt a termékcsalád arca – reklámozta a Fabulont, és amit műemlékké nyilvánítottak

Már tavaly tudni lehetett

A kirendeltségvezető elmondta a Colgate már 2007 nyarán közölte, hogy egy év múlva felszámolja a dorogi gyárat. A megkezdődött egyeztetések 2008 februárjában zárultak le, ezt követően a vállalat hivatalosan is bejelentette a csoportos létszámleépítést.

A Colgate-Palmolive március elején közölte, hogy a brassói (Brasov) gyárát szintén bezárja, a romániai termelést pedig a vállalat lengyelországi egységei veszik át. Ennek következtében 190 dolgozó válik munkanélkülivé. A vállalat közleménye szerint a romániai gyár bezárása egy 2005-ben ismertetett terv része volt, ami az amerikai csoport hatékonyságának növelését tűzte ki célul.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?