Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Mérgező fogkrémeket találtak

2007.06.15. 11:33
Mérgező anyagot találtak Colgate fogkrémekben az Egyesült Államokban. A dietilén-glikol nevű anyagot fagyállóként használják, ha az emberi szervezetbe kerül, veseelégtelenséget okozhat. Amerikában két héten belül ez a második fogkrémbotrány.

Az Egyesült Államok néhány diszkontjában olyan Colgate fogkrémet árultak, amelyben mérgező anyagot találtak - tudatta közleményben a gyártó, a Colgate-Palmolive. A jelek arra utalnak, hogy az említett fogkrémben nincs fluorid, helyette dietilén-glikol nevű anyag került bele. A cég leszögezi, soha sehol nem használták ezt az anyagot a gyártási folyamat során. A DEG-ként is ismert anyagot néha édesítőszerként is szokták használni illegálisan, mert rendkívül olcsó - írja a Reuters. Általában fagyállóként használják.

Ilyen fogkrémeket New York, New Jersey, Pennsylvania és Maryland államok diszkontáruházaiban találtak. Könnyen felismerhető, mert a csomagolás szerint Dél-Afrikából származik. Ami azért furcsa, mert a cég nem importál készítményeket Dél-Afrikából. A csomagoláson ezen kívül helyesírási hibák is vannak. A származási ország például "South Afrlca"-ként szerepel, és a "South Arican Dental Assoxiation" ajánlja a készítményeket.

Az amerikai hatóságok azután kezdték a fogkrémek szúrópróbszerű vizsgálatát, hogy két hete az amerikai élelmiszer-ellenőrzési hivatal figyelmeztette a fogyasztókat, ne vásároljanak olyan fogkrémeket, amelyek Kínából származnak, mert ugyanezt az DEG anyagot tartalmazzák. Mérgező anyagot tartalmazó fogkrémet találtak Costa Ricán, a Dominikai Köztársaságban, Panamában és Nicaraguában. Panamában köhögés elleni gyógyszerben is kimutatták, tavaly száz ember halálát okozta a készítmény.

A hatóságok szerint kicsi a valószínűsége, hogy valakinek baja származon a termékekben található toxikus anyagtól, hiszen a fogkrémet nem nyelik le az emberek - állítják az amerikai hatóságok. Ugyanakkor gyerekeknél megnő a veszély, mert ők lenyelhetik egy részét a fogpasztának. Ha nagy mennyiségű DEG kerül a szervezetbe, az veseelégtelenséget okozhat - írja a Washington Post.