József, Bánk
-7 °C
0 °C

Olcsóbb kölcsön autófedezettel

2006.10.16. 12:34
Egyre népszerűbb az autótulajdonosok körében az autófedezetes személyi kölcsön. Ezt egyelőre nem bankok, hanem lízingcégei ajánlják. A konstrukció lényege, hogy személyi kölcsön felvételénél elfogadják az autófedezetet is.

Az autófedezettel felvehető személyi kölcsön nem a bankok, hanem lízingintézeteik terméke, és egyelőre közülük is csupán néhányan, az MKB-Euroleasing, a CIB Leasing, a Raiffeisen Leasing és a Uniqa Leasing kínálják ezt a lehetőséget ügyfeleiknek. A konstrukció lényege, hogy bizonyos feltételek mellett a személyi kölcsön fedezeteként elfogadják a hitelfelvevő tulajdonában lévő személygépjárművet, így a kockázat csökkenésével együtt kedvezőbbé válnak a kamatok, olcsóbb lesz a hitel.

Szigorú feltételek

A szabad felhasználású személyi kölcsön forintban, euróban és svájci frankban igényelhető. Mint más hiteltermékek esetében, itt is a forint a legkevésbé kockázatos és első látásra a legdrágábbnak tűnő megoldás, a legolcsóbbnak és egyben a legkockázatosabbnak (forint-svájci frank kurzus és a frankkamatláb változásai miatt) pedig a svájci frankban folyósított hitel bizonyult.

A Raiffeisen Leasingnél 6 hónaptól 6 évig terjedő időtartamra igényelhet forrásokat magánszemély, egyéni vállalkozó és gazdasági társaság. A fedezetként felajánlott személygépkocsi kora a hitelfelvételkor nem haladhatja meg a nyolc évet, a hitel lejártakor pedig a 12 évet, tehát egy 5 éves autó esetében maximum 7 év jut a visszafizetésre. A minimális hitelösszeg 500 ezer forint, de mivel autónk értékének csak bizonyos (30-50) százalékára vehetünk fel hitelt, a fedezetként elfogadható gépjármű értékének legalább a 625 ezer forintot kell elérnie az Eurotaxa adataival számolva. Felső korlátot is meghatározott a társaság: 10 milliónál többet érő autókra nem adnak pénzt, ezekre pedig csupán értékük 50 százalékáig vagyis 5 millió forintot biztosítanak.

Visszatérők

A Raiffeisen Leasing hitele most annak éri meg igazán, aki eddig is a társaság ügyfele volt, a visszatérőknek ugyanis a autófedezetes személyi kölcsön éves kamatából a társaság 2 százalékot elenged.

Az MKB Euroleasing ajánlata sokkal inkább a potenciális ügyfelek körének bővítését célozza azzal, hogy az elfogadott gépkocsik körét kiszélesíti: a hitelfelvételkor a gépjármű életkora elérheti a 12, a lejáratkor a 15 évet. Természetesen itt is szűrik az alacsonyabb értékű autókat. Emellett ha a fedezetként felajánlott eszköz sem nem törött, sem nem hiányos, és rendelkezik érvényes forgalmival, akkor a casco hiánya és a mások által bejegyzett teher sem akadálya a hitelfelvételnek, amennyiben az autó értéke lehetőséget ad további terhek bejegyzésére. A társaság honlapján megtalálható autóértékelő kalkulátor segítségével információt kapunk arról, hogy autónk megfelelő fedezetet jelent-e a hitelhez, vagy jobban tesszük, ha inkább másfelé nézünk körül.

Az Euroleasing 500 ezer forinttól a gépjármű értékének akár 80 százalékáig biztosít hitelkeretet az ügyfeleinek maximum 7 évre. Emellett 3 százalékos kamatkedvezményt ígér azoknak, akik online igényelnek, ezzel is ösztönözve a internet-felhasználókat a private banking szolgáltatások használatának fokozására.

Gyorsan, olcsóbban

Az autófedezetes személyi kölcsön nagy előnye, bármely lízingtársaság szolgáltatásait vesszük igénybe, hogy a hitelelbírálás a fedezet miatt leegyszerűsödik és megrövidül, így akár 24-72 óra alatt is megérkezhet számlánkra az igényelt összeg. Emellett a fedezet miatt sokkal kedvezőbb THM-mel vehetünk fel hitelt, mintha egyéb személyikölcsön- vagy áruhitel-konstrukció mellett döntöttünk volna.

Általában minden 18. életévét betöltött, állandó lakcímmel és bankszámlával rendelkező személy jogosult a szolgáltatás igénybe vételére, amelyhez személyi igazolvány, adókártya, jogosítvány, a gépkocsi törzskönyvének és forgalmi igazolványának másolata, a kötelező felelősségbiztosítás befizetését igazoló csekkszelvény és munkáltatói igazolás szükséges.