Etelka, Aletta
-5 °C
0 °C

Fizetések és egyéb juttatások

2004.09.07. 08:08
Bár a magyarországi cégek döntő része csupán étkezési utalványokat oszt ki dolgozói között, egyre több társaság kínál komplex juttatási csomagot munkavállalóinak.
A legtöbb hazai társaság béren kívüli juttatásként - az adómentes értékhatárig - étkezési utalványt, üdülési csekket vagy utazási hozzájárulás ad dolgozóinak, és mostanra általánossá váltak a cégek által finanszírozott karácsonyi bulik és sportrendezvények is.

Legnépszerűbb

A Fact intézet felmérésében szereplő közel ötszáz cég 94 százaléka nyújt valamilyen béren kívüli juttatást a munkavállalóknak. A legnépszerűbbek a közvetve vagy közvetlenül pénzre váltható juttatások, étkezési hozzájárulást a megkérdezett cégek 91 százaléka juttat alkalmazottainak.

A vezetők számára a nagyobb vállalatok általában speciális juttatási rendszert dolgoztak ki, a tőzsdei cégek általában részvényopciós programmal "kedveskednek" a felső vezetőknek, s a - szinte minden esetben - nagy értékű autóik árát, illetve költségeit is a társaság fizeti. A nagyvállalati felső vezetők nyolcvan százaléka jár vállalati autóval - derül ki az említett elemzésből.

Az étkezési utalványok piacán a tízezer cégből álló ügyfélállományával meghatározó szerepet betöltő Accor Services Magyarország Kft. félmillió munkavállalóval áll közvetett kapcsolatban. A cég forgalmának döntő részét ezek az ételjegyek adják, de kínálatukban vannak más, például ruhavásárlásra szóló utalványok is - mondta Krátky Attila, a társaság értékesítési igazgatója.

Hotel

Az Accor egyébként saját dolgozóinak az adómentes értékhatárt jócskán meghaladó, havi 17 ezer forintos értékben ad utalványokat és valamennyi alkalmazottra kötnek beteg- és balesetbiztosítást. A juttatások közé tartozik az is, hogy a társaság munkavállalói húsz-negyven százalékos kedvezményt kapnak az világ 140 országában közel négyezer hotelt működtető francia anyacég, az Accor-csoport valamennyi szállodájában.

Az Audi Hungaria Motor Kft. alkalmazottai fix éves keretük terhére különböző szolgáltatásokat, támogatásokat vehetnek igénybe - olvasható a cég honlapján. A legnépszerűbb szolgáltatások közé tartozik többek között az egészségpénztári tagdíj, az étkezési utalvány, a közlekedési bérlet árának megtérítése, illetve az albérlet-támogatás. A cég az igényektől függően a későbbiekben bővíteni kívánja ezt a kört.

A Nokia Hungary Kft. budapesti irodája rugalmas, úgynevezett Cafeteria-rendszert működtet, amelynek keretében a dolgozók saját maguk állíthatják össze az igénybe vehető juttatásokból számukra legelőnyösebb kompenzációs csomagot - mondta Simai Anna, kommunikációs igazgató.

Telefon

A több mint tíz elem között megtalálható többek között az önkéntes nyugdíjpénztári támogatás, illetve a havi hatezer forintos étkezési hozzájárulás is. A Nokia ezenfelül lakáskölcsönt, orvosi szolgáltatást, nyelvtanulási lehetőséget, utazási támogatást is biztosít az alkalmazottak számára, akik beosztástól függően juthatnak céges autóhoz.

A társaságnál egyébként nincs vezetékes telefon, ezért valamennyi munkatárs kap mobilt, megszabott költséghatárral, s szintén mindenkire köt a cég élet- és baleset-biztosítást.

A Magyar Posta Rt. az üzemi tanácsokkal közösen határozza meg a jóléti szolgáltatásokra fordítható éves keretösszeget. Ebből finanszírozzák többek között a cég üdülőinek működtetését vagy a dolgozónként maximum nyolcszázezer forintos, lakásvásárlásra felhasználható kölcsönöket - közölte Potykiewitz Tamás humánerőforrás-gazdálkodási igazgató.

Kézbesítők

A cég csak a kézbesítőkre köt biztosítást, az étkezési hozzájárulás azonban mindenkinek jár. Ennek értéke havonta 3500, vagy ötezer forint, attól függően, hogy hideg- vagy melegétel-utalványt igényel az alkalmazott. Céges autót a regionális, illetve e szint feletti vezetők kapnak - fűzte hozzá az igazgató.

A több mint 12 ezer főt foglalkoztató, az amerikai anyavállalat európai központjaként működő GE Hungary Rt. a szokásos meleg-, illetve hidegétel-utalványokra szánt keret terhére lehetőséget nyújt, hogy a dolgozó évente egyszer, júliusban beiskolázási segélyt igényeljen.

A vállalat további juttatásként három százalékos önkéntes pénztári hozzájárulást biztosít az alkalmazottaknak, akik szabadon választhatnak, hogy milyen típusú kasszába (egészségpénztár, magán-nyugdíjpénztár) teszik ezt a pénzt - tette hozzá Pál Géza Zoltán, a társaság kompenzációs vezetője. A GE életbiztosítást nem köt a dolgozókra, a vállalati autó pedig csak az európai felelősséggel rendelkező vezetőknek jár.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!