Teréz
9 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86% (353593 szavazat)

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1% (306608 szavazat)

Feketemunkások a Marina parton

2005.09.08. 15:05
Egy feketemunkás havi 30 ezer forintos kiesést okoz az államnak minimálbér esetén. Az Autoker Holding Rt. Marina parti lakópark építkezésén 11 külföldinek nem volt munkavállalási engedélye, 91 magyar állampolgárnak nem volt munkaszerződése.
Az Autóker Holding Rt által épített Marina parti lakópark építkezésén feketemunkásokat talált az Országos Munkabiztonsági- és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) - hangzott el a helyszínen tartott sajtótájékoztatón. Az építkezésen dolgozó összesen 253 munkavállalóból 56 külföldi állampolgár volt, akik közül 11 fő nem rendelkezett munkavállalási engedéllyel. A 197 magyar állampolgárból 91-nek nem volt munkaszerződése - mondta Papp István az Országos Munkabiztonsági- és Munkaügyi Főfelügyelőség elnöke.

 

A 35 felügyelővel végrehajtott munkaügyi ellenőrzés kisebb szabálytalanságokat is feltárt: például 77 munkavállalónál nem vezették szabályosan a munkaidő nyilvántartást. A legutóbbi ellenőrzés február 17-én volt, amely során hasonló jogsértéseket találtak. A felügyelőség célja a rendszeres ellenőrzésekkel a feketemunka kiszűrése. A jelenlegi ellenőrzést a bizonyítási eljárás követi, amely után jelentős mértékű bírságot fog kiszabni a felügyelőség. "Egy feketemunkás foglalkoztatása havonta 30 ezer forintos kiesést jelent minimálbér esetén az államnak" - mondta Papp István.

"A felügyelőség ellenőrzései eredményeképpen ugyanakkor éves szinten 5-6 milliárd forint folyik be az államkasszába bírság címén". Például ha egy külföldi állampolgár munkavállalási engedély nélkül dolgozik, akkor első esetben a minimálbér ötszörösét - 285 ezer forintot -, második esetben a minimálbér tízszeresét - 590 ezer forintot - szabhatnak ki a munkáltatóra bírság címén.