Leó, Szaniszló
4 °C
17 °C

A próbamunka is feketemunka

2005.06.24. 08:14
A munkaügyi főfelügyelőség szerint feketefoglalkoztatásnak minősül a próbamunka. Így legálisan csak alkalmi munkavállalói könyvvel vagy alkalmazottként minősíthetik az állásinterjún a jelöltek alkalmasságát a vállalkozások. Ez azt jelenti, hogy akár egyórás tesztelés esetén is szerződést kell velük kötniük.

Joghézag miatt bármikor megbüntethető feketemunka miatt az a vállalkozás, amely próbamunkával tesztel egy-egy új munkatársat. Gyakori, hogy az állásinterjúk részeként a cégek, illetve a személyzeti tanácsadók néhány órás feladatot adnak az állásra pályázónak. Így például a vendéglátásban, a termelő cégeknél és adminisztrációs munkakörökben sem ritka, hogy a gyakorlatban kell bizonyítaniuk a jelölteknek a munkára való alkalmasságukat.

Nem lesz bablevesteszt?

Önéletrajzában minden szakács tökéletes bablevest főz, ám a valóságban kétséges, muszáj tehát valós tudásuk alapján szűrnünk a jelölteket - mondta lapunknak Kaszás Helga, az Eurest Étteremüzemeltető Kft. humán- és szervezetfejlesztési vezetője. A cég a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztériumtól kért véleményt arról, hogy az alkalmassági tesztelés legális-e. A szaktárca két intézménye azonban eltérő állásponton van.

A Foglalkoztatási Hivatal jogi főosztálya így fogalmazott: "Amennyiben a felvételi alkalmassági vizsgálat része a felvételi elbeszélgetés, teszt írása mellett egy rövid ideig tartó (legfeljebb néhány órát igénybe vevő) próbafeladat elvégzése, akkor álláspontom szerint beleférhet az alkalmassági vizsgálat körébe. Úgy vélem, hogy egy egész napos vagy annál hosszabb ideig tartó tesztelést már semmiképpen sem lehet idesorolni. Teljes bizonyossággal azonban mindig csak a konkrét eset körülményeinek ismeretében lehet kijelenteni, hogy alkalmassági vizsgálat részének tekinthető-e az."

Az OMMF szerint egyértelműen feketemunkának minősül a munkaalkalmassági teszt, ha annak nincs rendezett jogi formája. Szárazné Zara Andrea főosztályvezető szerint a próbamunka fogalmát nem ismeri a munka törvénykönyve, ezért azt csak a próbaidő intézményén belül alkalmazhatja a vállalkozás. Ha a próbamunka legális lenne, az ellenőrzések során a feketefoglalkoztatók is hivatkozhatnának arra, hogy csak tesztelik a dolgozót.

Mindig kötelező a szerződés

Így akár az egyórás próbamunkához is szerződést kell kötniük a cégeknek a jelölttel, igaz, bármikor indoklás nélkül felmondhatják azt. Ez azt is jelenti, hogy minden olyan munkaerőt, akit tesztelni akar egy vállalkozás, be kell jelentenie az EMMA-ba, majd alkalmatlansága esetén ki is. Az OMMF osztályvezetője szerint ilyen esetekben megoldást jelenthet még az alkalmi munkavállalói könyvvel történő foglalkoztatás is.

Az újabb adminisztrációs terheket nonszensznek tartja Szatmáriné Balogh Mária, a Convictus-Consult Vezetési Tanácsadó Kft. ügyvezetője. Amíg egy cég nem nyerészkedik az új munkaerő tesztelésével, addig nem követ el feketefoglalkoztatást. A joghézagot a munka törvénykönyvének rugalmasabbá tételével lehetne pótolni. Ezen a véleményen van Gyepes Péter ügyvéd is.