Piroska
-2 °C
5 °C

Ferihegyi vasút két éven belül?

2005.11.09. 08:06
Kóka szerint két éven belül vonattal mehetünk Ferihegyre, a gazdasági miniszter az év végére üzleti tervet vár a MÁV-tól.
Ahogy elkel a Ferihegyi repülőtér, nekilátnak a kötött pályás összeköttetés megvalósításához - mondta a gazdasági és közlekedési miniszter az Országgyűlés területfejlesztési bizottságának tegnapi ülésén. Kóka János a MÁV-tól év végéig kért üzleti tervet, és szerinte két éven belül megvalósítható a fejlesztés, nem látja indokoltnak a határidő 2010 utánra tolását.

A miniszter elmondta, hogy jövőre a gyorsforgalmi úthálózat hossza meghaladja az ezer kilométert, ez több mint kétszerese a ciklus elejinek. Cél, hogy 2015-re minden településről fél órán belül el lehessen érni a sztrádákat. A gyorsforgalmi utaknak a beruházásokra való hatása ismert, az autópályák és a személyi jövedelemadó összefüggése azonban nem. A tárca felmérése szerint aki közel van a sztrádához többet keres, és többet is adózik. Kóka János szólt arról, hogy a Budapesti Közlekedési Szövetség mintáját az ország minden régiójába el kell vinni, az összes közforgalmú közlekedési ág egy egységgé szervezése szükséges, egységes menetrenddel. A miniszter bejelentette, hogy rövidesen elkészül az országos kerékpárút-fejlesztési program.