Koronavírus adatok

2021. nov. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Taksony
0 °C
4 °C

Karácsonyra 500 milliárdért is elkelhet Ferihegy

2005.10.24. 10:24
Sunday Times brit lap szerint karácsonyra elkelhet a magyar reptér, mivel a brit BAA (International Holdings) Ltd. akár két milliárd eurót is megadna a Budapest Airport Rt. 75 százalék mínusz 1 szavazatot megtestesítő részvénycsomagjáért.
A brit BAA (International Holdings) Ltd akár két milliárd eurót, azaz mai árfolyamon számolva több mint 500 milliárd forintot is hajlandó megadni a Budapest Airport Rt. 75 százalék mínusz 1 szavazatot megtestesítő részvénycsomagjáért, értesült a Sunday Times brit lap, amely szerint karácsonyra elkelhet a magyar reptér.

A Budapest Airportért a londoni Heathrow-t, a világ legnagyobb nemzetközi forgalmú repülőterét is üzemeltetető brit társaságon kívül versenyben van még az ausztrál Macquarie befektetési bank, a legutóbb 390 milliárd forintos ajánlatot tevő német Hochtief építőipari csoport, a német Fraport-Deutsche Bank konzorcium és a koppenhágai reptér. A Budapest Airport feletti ellenőrzést 75 évre adja ki kezéből az állam.

Szakértők szerint a budapesti reptér eladása azért vált ki ekkora érdeklődést szakmai körökben, mert mérföldkő lehet az európai repterek értékbecslésének tekintetében. A Hochtief 1,6 milliárd eurós ajánlata a Budapest Airport profitjának húszszorosa, ami rekordnak felel meg európai viszonylatban. A BAA két milliárd eurós ajánlata természetesen még ennél is jelentősebb prémiumot jelent.

A reptér első körös értékesítése azért nem volt sikeres, mert a szakszervezetek megtámadták az eljárást. A Credit Suisse tanácsait használó magyar kormány azonnal új pályázatot hirdetett, és szakértők szerint karácsonyra meglehet a győztes.