Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Hónapokat késhet a Fészekrakó program

2004.12.22. 12:01
Csak januárban kerül a kormány elé a Fészekrakó program, így az ígéretekkel ellentétben mégsem indul be az év elejétől a fiatalok lakásvásárlásának támogatása. A program több hónapot késik a folyamatos egyeztetések miatt.
Hónapokat késhet a kormány Fészekrakó programja, mert a koncepció csak januárban kerül a kormány elé - erősítette meg lapunknak a Pénzügyminisztérium a Magyar Hírlap információját. A sajtóosztályon elmondták, hogy a csúszás oka, hogy a folyamatos egyeztetések miatt állandóan új elemek kerülnek a tervezetbe, ezek elfogadása és összehangolása pedig időbe telik.

A kormány az eredeti tervek szerint novemberben tárgyalta volna a Fészekrakó programot, és a lakásvásárlási kedvezmények januárban léptek volna életbe. Az új koncepció szerint a harminc évesnél fiatalabbak akár tíz százalék önrésszel is lakást vehetnek. Az állami garanciavállalás lehetővé teszi, hogy azok a fiatalok, akiknek nincs elzálogosítható ingatlanjuk, minimális önrésszel is saját lakást vehessenek.

Újdonság lenne, hogy a félszocpol alanyi jogon járna, vagyis nem lesz szociális feltételhez kötve. A harmadik elem, pedig a bérbeadás támogatása, illetve a lakbértámogatás lenne.

A Pénzügyminisztérium sajtóosztályán nem tudtak arra válaszolni, hogy mikor léphet életbe a lakásprogram. Mint mondták, ez a kormánydöntéstől függ.