Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Már nem kell a gagyi

2005.04.06. 12:47
A Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség tavaly a vizsgált kereskedők közel kétharmadánál jogsértő magatartást állapított meg. Gyakran elmaradt a számla, volt hogy betiltott termékeket árusítottak és előfordult, hogy elektromos berendezésbe botlottak a felügyelet emberei a piacokon, pedig ilyesmit árulni tilos.
A Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség tavaly közel kétezer kereskedőt ellenőrzött, 64 százalékuknak jogsértő magatartást állapított meg. A vizsgálat a piacokon, vásárcsarnokokban működő üzletekre terjedt ki. Általános jelenség, hogy nem adnak számlát vásárláskor, baj van az árak meghatározásával és feltüntetésével is, ráadásul a vásárlókat sem tájékoztatják megfelelően a kereskedők.

Pozitív tendenciák

A piacokra jellemző probléma, hogy a tiltás ellenére is árulják a házi őrlésű paprikát, ennél valamivel veszélyesebb, hogy elektromos berendezéseket is be lehet szerezni szinte bárhol. Tilos lenne fokozottan tűzveszélyes anyagokat, olvasószemüveget, valamint már korábban betiltott balesetveszélyes termékeket - a leírás szerint egyebek között játékpisztolyokat és "nyomi yoyókat" - árusítani a piacokon.

A veszélyes termékek esetében összesen két és félmilliónyi árukészlet forgalmazását megtiltották, hatszázezer forint értékű árut lefoglaltak, ugyanekkora értékben elkoboztak, továbbá kétszázezer forint értékű terméket a forgalmazók az ellenőrzés során a felügyelők előtt megsemmisítettek. A szigorú hatósági fellépések hatására a felügyelet szerint a hamis márkajelzésű termékek kiszorultak a piacokról. Csak két megyében találtak hamis terméket, ezeket minden esetben lefoglalták, majd elkobozták, összesen háromszázötvenezer forint értékben.

Pozitív tendenciákat mutat, hogy a korábban illegálisan működő külföldi személyek mára már legalizálták tevékenységüket, gazdasági társaságokat hoztak létre, vagy legalább kiváltották a vállalkozói igazolványt. Ha mégis volt probléma, az a felügyelet közleménye szerint leginkább román állampolgárokkal kapcsolatban merült fel. A sajtóosztály szerint a román kereskedők nem ismerik az áruk forgalmazási rendjére vonatkozó jogszabályi előírásokat, de nem is tanúsítanak különösebb hajlandóságot azok elsajátítására. Nem adnak termékismertetőt, ráadásul gyakran gyenge minőségű termékekkel sokkolják a vásárlókat, amiket a fogyasztóvédők szerint már a piacokon sem lehet eladni.

Hullámzó hangulat

Az elmúlt évekhez képest az első félévben jelentősen javult a helyzet a fővárosban, csak 11 százalékos volt a kifogásolási arány, ugyanebben az időszakban vidéken az árusok 55 százalékánál fordultak elő hiányosság. A karácsonyt megelőző időszakban azonban ismét megnövekedett a fővárosban azoknak a száma, akik működési engedéllyel nem rendelkező árusítóhelyen elektromos hálózatról üzemelő karácsonyfafűzért árusítottak. Mindent összevetve a fővárosban az első félévi 11 százalékos kifogásolási arány 68 százalékra emelkedett a második félévben, vidéken 55 százalékról 51 százalékra csökkent.

A szervezet sajtóanyagából kiderül az is, hogy mennyire nehéz a felügyelet dolga: a vásárok, piacok ellenőrzését a helyi önkormányzatok jegyzői különféle indokokkal megtagadják, ráadásul a felügyelet munkatársait már ismerik a piacokon, így mire végeznek egy kereskedő vizsgálatával, addigra a többi már rendezi sorait.