Bernadett
0 °C
4 °C

Lejárt tejek és szalmonellás sajt

2005.03.25. 14:29
A tejimitátumokon már látszik, hogy nem igazi tejek, de sok a lejárt termék a boltokban, derült ki a Fogyasztóvédelmi Felügyelőség húsvét előtti ellenőrzésén. Jellemző hiba az is, hogy az egyre több külföldi terméken nincs megfelelő tájékoztató.
Összesen húsz, nagyobb forgalmú áruházban vizsgálta a héten a tejtermékeket a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség abban az országos ellenőrzési akcióban, melyet szakmai szempontból a Magyar Élelmiszerbiztonsági Hivatal és az ÁNTSZ koordinált. A vizsgált egységek közül 11-ben találtak valamilyen kifogásolni valót.

A fogyasztóvédők közleménye szerint visszatérő probléma a minőségmegőrzési idő be nem tartása, mellyel ezúttal is voltak gondok. A két napos ellenőrzés során emiatt 102 terméket kellett kivonni a forgalomból, ezeket a kereskedésekben meg is semmisítették. Gyakran találkoztak problémával az áruk jelölésével kapcsolatban is. A termékekről a magyar nyelvű címkék adhatnának tájékoztatást, de sok esetben még a termékösszetétel, a tárolási feltételek, vagy a gyártó, forgalmazó neve is hiányzott, vagy nem volt magyarul olvasható. Az ilyen hiányosságok szinte lehetetlenné teszik a fogyasztói tájékozódást, hiszen a termékekről a magyar nyelvű címkék adhatnának tájékoztatást, de sok esetben még a termékösszetétel, a tárolási feltételek, vagy a gyártó/forgalmazó neve is hiányzott, vagy nem volt magyarul olvasható. Továbbra is gyakori, hogy nem egyértelmű a lejárati dátum feltüntetése, a magyar gyakorlat szerint ugyanis nyilvánvalónak kell lennie az év-hónap-nap elkülönülésnek.

Kamu tejek: könnyű összekeverni őket

A tavalyi év nagy érdeklődést és felháborodást kiváltó kérdése volt a tejimitátumokkal kapcsolatos probléma, emlékeztet a közlemény. Ezek olyan tejek és tejtermékek, melyek növényi zsírt is (vagy kizárólag azt) tartalmaznak, vagy a tejhányad a tejnél megengedetthez képest alacsony. Fontos, hogy ezeket a termékeket ne csak a csomagolásuk és elnevezésük alapján tudjuk megkülönböztetni. Mivel azonban több boltban is együtt voltak ezek a termékek a tejekkel/sajtokkal stb., a gyártók hiába készítenek különböző csomagolásokat, a fogyasztó nehezen tesz különbséget tej és tejimitátum között.

A laboratóriumi vizsgálatok pozitív és negatív eredményt is hoztak. A vizsgált 56 tej (31 hazai, 25 import) közül csak 8 terméket kellett kifogásolni, ezeket a vállalttól eltérő zsírtartalom miatt kellett kifogásolni. A fehérjetartalommal kapcsolatban nem volt probléma. Az egyéb tejtermékek közül összesen 44 mintát vett a felügyelőség, melynek vizsgálata során a Danablu nemespenésszel érlelt sajtban Listeria monocytogenes jelenlétét mutatták ki. A termék további forgalmazását azonnali hatállyal megtiltották, az ügyet pedig továbbították társhatóságokhoz további intézkedés végett.