Géza
-12 °C
-4 °C

Ne azt vegyék, ami olcsó

2006.11.24. 15:10
A fogyasztóvédelmi szakemberek is készülnek a karácsonyi szezonra. Az ellenőrzések fókuszában többek között az élelmiszerek lesznek - mondta a Napi Online-nak a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség illetékese, aki több, a vásárlók számára hasznos tanáccsal is szolgált.

Alapvetően két területre koncentrál a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség a karácsonyi időszakban. A szezonális élelmiszerekre, illetve az ilyenkor népszerű elektronikai eszközökre, így például a fényfüzérekre. Kathi Attila, a szervezet szóvivője a Napi Online-nak elmondta, az élelmiszereken belül például a csokimikulásokat és más "karácsonyi" édességeket, valamint a húskészítményeket vizsgálják. Bár a karácsonyi szezon csak most kezdődik, az FVF már augusztusban betiltott több izzókészletet, amely nem felelt meg az előírásoknak. Sok, általában alkalmi kereskedőnek vannak korábbról megmaradt készletei. Ezeket az általában már betiltott, azóta újracsomagolt termékeket próbálják értékesíteni.

Előzetesen tájékozódunk

A szóvivő felhívta a figyelmet arra, hogy ne vásároljunk alkalmi standokon, aluljárókban elektronikai termékeket. Egyrészt, mert ezek nagy valószínűséggel veszélyesek, másfelől pedig korlátozott a garanciaérvényesítő lehetőség, tekintettel arra, hogy ezek a standok a vásárlást követően eltűnhetnek a helyszínről. Arról nem is beszélve, hogy az ilyen típusú értékesítést tiltja a jogszabály.

A megnövekedett karácsonyi forgalom miatt a panaszok és megkeresések száma jelentősen megugrik a december végi és januári időszakban - mondta Kathi. Az utóbbi években egyre több fogyasztó fordul hozzájuk előzetes információkat kérve: sokan vannak, akik mielőtt elmennének vásárolni, tájékoztatást kérnek a felügyelőségtől, hogy milyen jogaik vannak, mik a garanciális előírások. Általánosságban is elmondható, hogy javulóban és változóban van a fogyasztói magatartás. A felügyelőséghez forduló fogyasztók két-három évvel jellemzően hatósági intézkedést akartak elérni, míg mostanság inkább az előzetes tájékozódás a jellemző.

Vásárláskor ne feltétlenül az ár alapján válasszunk terméket, inkább az ár-érték arányt vizsgáljuk, ezzel megelőzhetőek a későbbi problémák - mondta Kathi, aki egy dvd-lejátszót hozott fel példaként. Ma már 10 ezer forint alatti áron is kaphatunk ilyen berendezést, ám ezek az alapszolgáltatáson kívül semmi többet nem tudnak. Márpedig később kiderülhet, hogy valamivel nagyobb tudású gépre lett volna szükségünk, nem sokkal nagyobb kiadás fejében, de ekkor már késő, a lejátszót nem lehet visszacserélni. A körültekintő vásárló mindig az ár-érték arányt figyeli.

Termékcsere

A szakember szólt arról is, hogy a vásárlás előtt tájékozódjunk, hogy az adott bolt milyen gyakorlatot követ termékcsere vagy visszaváltás esetén. Az üzletek nem kötelesek visszacserélni azt az árut, amiből esetleg kettőt kaptunk ajándékként, de általánosságban igaz, hogy a legtöbb áruház hajlandó erre. Ha jótállási jeggyel ellátott terméket veszünk valakinek, ezt adjuk át a megajándékozottnak, hogy a jövőben érvényesíteni tudja garanciaigényét. Ha a termékhez nem jár jótállási jegy, a vásárlást igazoló blokk a legfontosabb igazolás, enélkül meg se próbáljunk a kereskedőhöz fordulni problémánkkal.

Bár az FVF nem minden esetben szankcionálhatja az előírások ellen vétő üzleteket, abban van közvetítő szerepe, hogy milyen magatartás várható el az adott boltoktól, áruházláncoktól. A cégek egyre inkább igyekeznek felelősségteljes üzletpolitikát folytatni. Már csak azért is, mert a nyilvánosságnak komoly az ereje, egy a társaságokat rossz fényben feltüntető ügy napvilágra kerülése forintosítható veszteséget okoz.

Egyelőre még nincs elfogadott vizsgálati menetrend, egy biztos, a piacfelügyeleti tevékenység lesz a központban, ezen belül pedig a veszélyes termékek teljes körű kiszorítását tartja fő feladatának az FVF. A különböző termékek és területek közül az élelmiszerek forgalmazásának az ellenőrzése biztosan szerepel a vizsgálati programban, s emellett a különböző - ezen belül a távközlési - szolgáltatások is a középpontba kerülnek.

15%

Dan Brown Eredet

3990 Ft
3392 Ft
15%

Roger Moore Viszlát...

3200 Ft
2720 Ft