Piroska
-2 °C
5 °C

Visszaminősíthetik Magyarországot

2004.01.21. 15:50
Visszaminősítheti Magyarország adósi besorolását a Fitch Ratings, ha a kormány nem alkalmaz komolyabb költségvetési szigort - áll a legnagyobb európai hitelminősítő Londonban kiadott országjelentésében.
A legnagyobb európai hitelminősítő tavaly nyár óta - a nagy nemzetközi házak közül egyetlenként - leminősítést valószínűsítő negatív kilátást tart érvényben Magyarország egyébként elsőrendű, "A mínusz" szintű szuverén hosszú távú devizaadósi osztályzatára. A Fitch a következetlen makropolitikára és az egyensúlytalanságok kezelhetősége feletti aggályokra hivatkozott.

Nincs javulás

Szerintük nem jelez javulást, hogy a 9,2 százalékos tavalyelőtti államháztartási hiány után, az tavaly 5,6 százalék lett a hiány. Ez utóbbi egyébként jelentősen túllépi a 4,5 százalékos eredeti célt.

A Fitch szerint a kormány jelentősen túl fogja lépni 2006-ra kitűzött 2,5 százalékos deficitcélt. Ezt abból következtetik ki, hogy a kabinet eddig sem jeleskedett a célok teljesítésében, és 2006-ban ráadásul választások is lesznek. A cég arra az évre nem adott számszerű előrejelzést, de közölte, hogy 3,0 százalék feletti 2006-os hiány lehetetlenné tenné az euró bevezetését a még érvényben lévő 2008-as célévben.

A Fitch becslése szerint a teljes államháztartási hiány még 2005-ben is 4,0 százalék lesz az arra az évre kitűzött 2,8 százalék helyett. A hitelminősítő 2004-re 4,6 százalékos deficitet vár.

Alacsony devizatartalékok

A Fitch szerint emellett a GDP-arányos államadósság a 2001-ben mért 52 százalékról 2003 végére valószínűleg 57 százalékra emelkedett. Ez nagyon magas az "A" kategóriába sorolt szuverén adósok 44 százalékos középértékéhez képest.

A Fitch Ratings a kötelezettségek fedezettsége szempontjából viszonylag alacsonynak minősítette a magyar devizatartalékokat. A jelentés szerint a Fitch által számolt likviditási ráta, amely a mozgósítható tartalékot méri össze a 12 hónapon belül esedékessé váló kötelezettségekkel, az idén várhatóan csak 81 százalék lesz, ami a második legalacsonyabb ráta a cég által "A"-tól "BB mínusz"-ig nyilvántartott szuverén adósok között.

A szerdai Fitch-jelentés nem utal arra, hogy a komoly költségvetési kiigazítás elmaradása esetén mikor várható az ország adósi besorolásának az országjelentésben kilátásba helyezett visszaminősítése. A Fitch a minap még megerősítette az "A mínusz" osztályzatot, és akkor Ed Parker, a cég térségi igazgatója Londonban az MTI-nek azt mondta: a negatív kilátás július óta van érvényben, ami "nem olyan hosszú idő"; egy-egy kilátásmódosítás után általában két év alatt dől el az adott besorolás sorsa. Ha azonban az derül ki, hogy az új pénzügyminiszternek sem sikerül javítania az ellenőrzést a közpénzügyek felett, az "nagyban megnövelné az esélyét egy rövid időn belüli lehetséges leminősítésnek" - fogalmazott a múlt pénteki osztályzat-megerősítés után Fitch illetékes igazgatója.