Sára, Márió
2 °C
6 °C

Leminősítheti Magyarországot a Fitch

2004.02.11. 16:52
A Fitch nemzetközi hitelminősítő intézet szerint nőtt annak valószínűsége, hogy leértékelik Magyarország hitelbesorolását.
Nőtt a valószínűsége a magyar hitelbesorolások leminősítésének múlt év júliusa óta, amikor a Fitch negatívra változtatta az országgal szembeni kilátásokat. Az indoklás szerint a tavalyi év nyara óta további lazulás volt tapasztalható a fiskális oldalon.

Annak ellenére, hogy a májusban csatlakozó tíz ország közül hét - Lengyelország, Szlovénia, Szlovákia, Litvánia, Lettország, Ciprus és Málta - jövőbeni kilátásain javított a Fitch, Magyarország kilátása továbbra is negatív maradt. Elemzők továbbra sem tartják valószínűnek, hogy Draskovics Tibor, az új pénzügyminiszter be tudná tartani idén az államháztartási hiány 4,6 százalékos GDP-arányos szintjét - írta a Napi Online.

Mint az Index korábban megírta, a londoni székhelyű hitelintézet január végi orszájelentésében már figyelmeztetett erre. Akkor azt mondták, hogy visszaminősítheti Magyarország adósi besorolását a Fitch Ratings, ha a kormány nem alkalmaz komolyabb költségvetési szigort.

A legnagyobb európai hitelminősítő tavaly nyár óta - a nagy nemzetközi házak közül egyetlenként - leminősítést valószínűsítő negatív kilátást tart érvényben Magyarország egyébként elsőrendű, "A mínusz" szintű szuverén hosszú távú devizaadósi osztályzatára. A Fitch a következetlen makropolitikára és az egyensúlytalanságok kezelhetősége feletti aggályokra hivatkozott.

Szerintük nem jelez javulást, hogy a 9,2 százalékos tavalyelőtti államháztartási hiány után, az tavaly 5,6 százalék lett a hiány.