Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

A Fitchnél már csak B-kategóriás hazánk

2005.12.06. 12:25
A Fitch hitelminősítő intézet az A- megítélésről BBB+ kategóriájúvá minősítette le hazánk hosszú távú devizaadósságát, Thaifölddel és Dél-Afrikával vagyunk egy szinten. A kormányzati gazdaságpolitikának adott pofonra rosszul reagáltak a piacok: a tőzsdeindex 500 pontot zuhant, és megroggyant a forint árfolyama is. A kormányfő szerint a leminősítés újabb ösztökélést jelent, a pénzügyminisztérium szerint a Fitch elismeri a magyar lépéseket.
Hatalmas virgácsot kapott csizmájába a kormány a Fitch nemzetközi hitelminősítő intézettől: Magyarország hosszú távú devizaadósságát "BBB+" minősítésűre sorolták az eddigi "A-"-osról. Az intézmény a hosszútávú forintadósságot "A"-ról "A-"ra minősítette vissza. A leminősítés mögött elsősorban a költségvetéssel kapcsolatos problémák állnak.

Költségvetés: "aggasztó" a helyzet

A nemzetközi hitelminősítők közül a Fitch lépett először, a Standard&Poor (S&P) és a Moody's most nem változtatott a besorolásunkon. Idén a Fitch már másodszor minősítette lejjebb hazánkat: januárban került a forintadósság az "A+" kategóriából az "A"-ba, ahonnan ma tovább csúszott.

A leminősítés indoklásaként a Fitch a költségvetés aggasztó helyzetét jelölte meg. Szerintük ennek következtében az adósság is jelentősen növekedett az elmúlt időszakban. Az intézet szerint a költségvetés problémái miatt az euróbevezetés is késlekedik, mely az ország sérülékenységét növeli a magas külső finanszírozási igény miatt. A folyó fizetési mérleg hiánya jelentős, az árfolyam igen volatilissé válhat.

Negatív kilátások 2003 óta

A devizaadósság minősítéséhez a Fitch 2003 júliusa óta rendel negatív kilátást. Már akkor sejthető volt ugyanis, hogy a kitűzött fiskális célok nem teljesülnek. A költségvetési célokat sorozatosan emelte a kormány, a végső hiányadatok pedig jellemzően a legfelső célértéket is meghaladták a többszöri felülvizsgálatok során.

Tavaly a deficit a GDP 6,5 százalékát tette ki az eredetileg meghatározott 4,5 százalékos céllal szemben. Az idei évre a kormány 3,8 százalékot célzott meg, ezzel szemben a hiány elérheti a GDP 6,1 százalékát, míg jövőre nem kizárt a 8-9 százalék körüli szint sem (az adatok nyugdíjkorrekció nélkül értendők). A Fitch 2006-ra 8 százalékot prognosztizált, de ha az autópályaépítés költségeit kiadásként kell elszámolni, akkor 9 százalék is lehet a hiány.

Számviteli trükkök

A Fitch kiemeli, hogy a folyamatos módosítgatások, a számviteli trükkök, a transzparencia hiánya nagymértékben aláásták a fiskális politika hitelességét. A Fitch szerint nem valószínű, hogy sikerül az euró 2010-es bevezetéséhez szükséges kritériumokat teljesíteni. Az intézmény szerint az államháztartás GDP arányos adóssága 2007 végére elérheti a GDP 68 százalékát (jelenleg 60 százalék körüli az érték).

A Fitch megemlíti, hogy az államháztartás hiánya és a külső finanszírozási igény jelentős mérete összefügg, tehát komoly ikerdeficit probléma áll fenn. Míg 2001 végén a nettó külső adósság a GDP 35 százalékát tette ki, addig 2006 végére ez elérheti az 56 százalékot. Az "A" minősítésű kategóriában a medián 12 százalék.

A Fitch szerint megvan a kockázata egy kemény földetérésnek, amely a forint érdemi leértékelődésében is kifejeződhet. Ennek hatására az infláció is emelkedhet a mostani alacsony és a 2006-ra tervezett ennél is alacsonyabb szintről. A leértékelődés a külső adósságszolgálati terheket növeli.í

Zuhanással reagált a piac

A kereskedők azonnali rekaciója nem okozott meglepetést: mind a tőzsdén, mind a devizapiacokon zuhanás követte a leminősítést. A részvényindex - amely a tegnapi 21 371 pontos zárás után már reggel mintegy százpontos mínuszban nyitott - a hír megjelenését követően kevesebb, mint félóra alatt 500 pontot zuhant. Kisebb napon belül korrigálás után 20 800 pont körül zajlott a kereskedés, az index végül 530 pontos minuszban zárt.

A forint árfolyama a reggeli 251,5 forint/euró körüli kereskedési árfolyamról percek alatt 253 forint közelébe gyengült, és kisebb napon belüli javítások után délután 253,30-as árfolyamnál zárt.

Az elemzőket nem lepte meg

A költségvetési problémák miatt már évek óta fennáll a leminősítés veszélye, de a jövő évi választások miatt a lépés időzítése kissé meglepő - kommentálta a Fitch hosszúlejáratú deviza és forintadósság-leminősítését Barcza György, az ING elemzője. Véleménye szerint a Fitch a leggyorsabb a három nagy nemzetközi minősítőintézet közül (S&P, Moody's), a többiek megvárhatják a választásokat, melyet követően várhatóan költségvetési korrekció következik.

A mai leminősítés az EU sorozatos figyelmeztetéseivel együtt fokozódó nyomást helyez a kormányra, hogy tegye meg a választás után, a jövő év második felében a szükséges költségvetési kiigazításokat. A magyar költségvetés helyzete rosszabb, mint amit a piac vár, így a következő évtől egyre negatívabb piaci reakciókat várhatunk, mondta Barcza György.

Gyurcsány: ösztökélés

A miniszterelnök szerint "hitelbesorolás-változtatás újabb ösztökélést jelent arra, hogy ha a választóktól erre mandátumot kapunk, akkor kiszélesítsük azokat a reformfolyamatokat, amelyeket a 100 lépés programmal megkezdtünk" - közölte a Napi Online.

A pénzügyminisztérium közleménye szerint "a Fitch értékelése is elismeri, hogy a magyar gazdaság stabil, erősen integrálódott az Európai Unióba, és a versenyképességét az is mutatja, hogy jelentős a működőtőke-beáramlás." A PM emellett arra helyezi a hangsúlyt: "a Fitch elemzése azt is hangsúlyozza, hogy hosszútávon a jelenlegi gyors reálkonvergencia folytatására lehet számítani". A szaktárca emellett továbbra is hitet tesz a 2010-es euróbevezetés mellett.

Thaiföld és Dél-Afrika társaságában

Magyarország a lesorolás után - Lengyelország mellett - a legrosszabb minősítéssel rendelkezik a közép-európai térségben. Ugyanilyen minősítéssel rendelkezik Thaiföld és Dél-Afrika, míg többek között Bermuda és Chile nálunk két-három kategóriával jobb minősítéssel rendelkezik.

A rendszerváltó országok közül azonban még így is megelőzzük Romániát és Bulgáriát, amelyek "BBB-" besorolásúak, valamint Oroszországot, amely "BBB" kategóriás. A nagy ellenfélként emlegetett Szlovákia viszont két fokkal is jobb, "A" besorolással rendelkezik.