Valér
-2 °C
0 °C

Ezek vagyunk mink

2007.02.15. 13:03
Minden ötvenedik magyar analfabéta, 24 százalék szerint már jártak földönkívüliek a Földön, az adózók 44 százaléka minimálbéren van bejelentve, a népesség 30 százaléka dolgozik. A csütörtökön megjelent Figyelő mellékletében összegyűjtötte, mi jellemző a magyarokra és Magyarországra.

A Figyelő üzleti és gazdasági hetilap rendkívüli összeállítást készített: a február 15-én megjelenő, 25 oldalas összeállítás számos felmérésre, statisztikai adatra és saját kutatásra támaszkodva ad képet Magyarországról és a magyarokról. A lap célja, hogy tényeken keresztül pontos és ideológiamentes képet adjon az országról. Számos meghökkentő dolog derül ki Magyarországról.

Hogyan gazdálkodunk

A 15–64 éves korosztályban a foglalkoztatottak aránya hazánkban mindössze 57 százalék, szemben az EU 15-ök 65 százalékával. Magyarországon a férfiak átlagosan 35,4, a nők 32,8 évet töltenek munkában; a fejlett országok többségében mindkét mutató nagyobb 40 évnél. Nálunk 100 foglalkoztatottra 159 eltartott jut, Csehországban csupán 117; a jelenlegi trendek fennmaradása esetén elképzelhető, hogy 2050-re a teljes népesség alig egyharmada lesz foglalkoztatott.

Vezérigazgató Január 31.
Miniszter Február 6.
Műsorvezető Február 9.
Informatikus Március 23.
Vezető színész Április 17.
Orvos Május 7.
Tűzoltó Május 17.
Tanító Június 6.
Pék Október 15.
Bolti eladó December 28.

A 4,3 millió adóbevalló 44 százaléka minimálbéren van bejelentve, így nem adózik. A teljes népesség bő 30 százaléka dolgozik csupán a magánszektorban; ez az arány a legtöbb OECD-országban 40 százalék közelében van. A 3,9 millió munkavállaló közül 800 ezren állami alkalmazottként dolgoznak, vagyis az államiaknak a magánszektorban dolgozók létszámához viszonyított aránya 26 százalék; Ausztriában ez a ráta 13 százalékos. A 2,46 millió saját jogú nyugdíjasból ma 650 ezren korhatár alattiak, ami több mint egynegyedes arányt jelent.

Egy átlagmagyar havonta 169 ezer forintot vitt haza, a versenyszférában ennél öt százalékkal kevesebbet, a közszférában 15 százalékkal többet keresnek. A fenti táblázatból kiderül, hogy a különböző szakmákhoz tartozóknak január elsejétől meddig kell dolgozniuk, hogy járandóságuk elérje az egymillió forintot.

A magyarok 67 százaléka szerint a következő évben reáljövedelmük csökkenni fog. Kilencven százalék növekvő árakra számít a következő 12 hónapban.

Oktatás és nyelvismeret

Minden második embernek van középfokú végzettsége. Minden harmadik ember csak az általános iskolát végezte el. Minden negyedik ember érettségizett. Minden hatodik ember szakképzettséggel rendelkezik, de érettségivel nem.

Nyelvismeretünkről siralmasak az adatok: csak minden negyedik ember beszél legalább egy idegen nyelven. Minden ötödik egyetemet végzett beszél tárgyalási szinten idegen nyelvet.

Szórakozás, hobbi, ufók

A férfiak napi száz perccel dolgoznak többet, a nők két és félszer annyit tevékenykednek a háztartásban. A nők nem fordítanak többet az öltözködésre, mint a férfiak. Evésre, ivásra a férfiak 92, a nők 83 percet fordítanak naponta. A nők 534, a férfiak 528 percet alszanak.

A népesség 85 százaléka mindennap néz híradót, 80 százaléka legalább egyszer egy héten olvas újságot. A családok 56 százaléka rendszeresen befőz lekvárt, 49 százaléka soha nem szán időt testmozgásra, sportra. 46 százalék legalább hetente kertet, virágokat gondoz. A férfiak 38 százaléka egy héten minimum egyszer mosogat. A népesség 40 százaléka pénteken vagy szombaton vásárol.

A férfiak 43 százaléka belement már egyéjszakás kapcsolatba, a nőknél ez 12 százalék. A magyarok 37 százaléka nem ellenzi a melegek házasságát. Az emberek 29 százalékának egyetlen barátja sincs.

A népesség 49 százaléka szerint van élet a Földön kívül is, és 24 százalék gondolja azt, hogy a földönkívüliek jártak már nálunk.

Tévé, dvd, mobil

A Figyelő szerint a mayar háztartások felszereltsége felveszi a versenyt a nyugat-európai lakásokéval. A sort a mikrosütő és az automata mosógép vezeti. A háztartások 75 százalékában van mobiltelefon, 67 százalékában kerékpér, 63 százalékában hagyományos fényképezőgép, 56 százalékában dvd-lejátszó, 31 százalékában mp3-lejátszó, 71 százalékában kábeltévé.

Majdnem mindegyik háztartásban (84 százalék) van mikrohullámű sütő és automata mosógép (84 százalék). A lakások 60 százalékában van cd-lejátszó, 39 százalékban fritőz, 29 százalékban digitális fényképezőgép, 11 százalékban videókamera és csak négy százalékban légkondicioáló.

Tavaly összesen hárommillió liter Unicumot vettünk, 25 millió liter gyümolcslevet, 400 millió Túró Rudit, 45 millió Balaton szeletet. Összesen 225 ezer laptop fogyott, egymillió rúd téliszalámi, 7,1 millió fogkefe, 48 millió liter bor.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!