Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Felfújható magyar fogorvosi rendelő Angliában

2008.09.02. 15:41
Csütörtöktől egy magyar fogorvosi stáb egy felfújható mobilrendelővel járja Angliát: az ottani árak harmadáért kínált szolgáltatásért a britteknek ezentúl utaznia sem kell.

Felfújható rendelővel és magasan fejlett technológiával ellátott, magyar fogorvosok által üzemeltetett mobil fogklinika kezd angliai körutat a héten. A Daily Mail című, konzervatív irányultságú brit tömeglap keddi beszámolója szerint a Hungarian Dental Travel Ltd. néven működő, több mint négy éve alakult cég eddig Magyarországra szervezett fogászati ellátást is tartalmazó túrákat fájós fogú briteknek.

Csütörtöktől azonban a magyar orvosi stáb helybe viszi az ellátást: a csoport egy 25 ezer font (7,5 millió forint) költséggel kialakított, a legkorszerűbb gyógyászati berendezésekkel ellátott nagyméretű, felfújható PVC-sátorral angliai és skóciai körútra indul, érintve Glasgow-t, Londont, Liverpoolt, Manchestert, Newcastle-t, Lincolnt és Stockportot.

Harmadáron fúrnak

A lap szerint a mozgó klinika a szokásos brit árszint harmadáért kínálja szolgáltatásait. Chris Hall, a cég angol igazgatója elmondta: a versenytársakkal ellentétben a vállalkozás nem a Harley Streeten - a drága magánorvosi praxisairól közismert londoni utcában - akart rendelőt nyitni, mert ez nem sokat segítene az ország más részeiben, Észak-Angliában vagy Skóciában élőkön. Hall szerint az utazó magyar fogorvosok "nagyon magasan képzettek", a legkorszerűbb felszereléseket használják, és tevékenységüket a brit orvosi tanács engedélyezte.

A mobil szerkezet, amelynek kialakítása egy évig tartott, olyan, Japánban újonnan kifejlesztett röntgenberendezést is tartalmaz például, amilyent Nagy-Britanniában eddig még nem használtak, áll a Daily Mail keddi beszámolójában. A brit sajtóban évek óta rendszeresen visszatérő téma, hogy az állami ellátás nélkül maradt britek tízezrei keresnek fel magyarországi fogászati klinikákat, ahol az otthoni - komplex kezelések esetén akár több tízezer fontra rúgó - magánrendelői díjszabások töredékéért részesülnek teljes körű ellátásban.

Az ingyenes brit állami közegészségügyi szolgálaton (NHS) belül most már szinte lehetetlen hozzájutni fogászati ellátáshoz, mivel a fogorvosok tömegesen mondják fel NHS-szerződésüket, és csak magánrendelésen hajlandók fogadni pácienseiket.

Harapófógó helyett

Tavaly hatalmas vihart kavart egy teljesen komoly szakmai felmérés, amely kimutatta: a britek 6 százaléka kényszerült már arra, hogy saját magán végezzen el fogászati beavatkozásokat. Előfordult, hogy pillanatragasztóval állítottak helyre letört koronát, sőt voltak olyanok is, akik harapófogóval húzták ki saját fájó fogaikat.

Becslések szerint az elmúlt évben 40 ezer brit utazott külföldre fogászati kezelésre; a fogturizmus legnépszerűbb célpontja Magyarország volt. Chris Hall, a magyar mobilrendelő igazgatója maga is azt mondta a Daily Mailnek, hogy Magyarország a világ fogászati központjává vált, ahová egész Európából utaznak páciensek.