Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Gyurcsány miatt kevesebbet iszunk

2006.09.27. 09:21
A városlakóknak csak a negyede reménykedik abban, hogy fogyasztása nem szűkül a megszorító intézkedések miatt. Leginkább a luxustermékek iránti kereslet sínyli meg a Gyurcsány-csomagot, és fontosabbak lesznek az árak is.

Csak minden negyedik városi ember bízik abban, hogy fogyasztása nem szűkül a megszorító intézkedések ellenére - közölte az AC Nielsen piackutató vállalat szerdán. A városban élők 61 százaléka attól tart, kevesebb terméket és szolgáltatást tud vásárolni, míg a maradék több mint tíz százalék egyelőre nem tudta megítélni, hogyan hat majd a fogyasztására a stabilizációs csomag.

Kevesebb alkohol, ugyanannyi hús 

A felmérés szerint a válaszadók elsősorban a luxustermékekből fognak kevesebbet vásárolni, ha romlanak az életkörülmények. Az AC Nielsen ide sorolta egyebek mellett az alkoholtartalmú italokat és a rágcsálnivalókat. A mindennapi megélhetéshez szükségesnek tartott termékek - hús, zöldség-gyümölcs, személyes higiéniát szolgáló termékek és tisztítószerek - többségének a fogyasztása viszont a rosszabb életkörülmények ellenére sem csökken.

A kereslet átrendeződésével párhuzamosan a vevők számára fontosabbak lesznek az árak. A fogyasztásuk csökkenésére számítók körében 54 százalékos azok aránya, akik ezentúl az olcsóbb ruhákat vennék meg, s 47 százalékos azoké, akik a háztartási tisztítószerek vásárlásakor fogják alaposabban megnézni az árakat. A szeszesitalok közül ugyanakkor a megkérdezetteknek csak 32 százaléka vásárolja majd az olcsóbbat.

A vidékiek pesszimistábbak

A felmérésből az is kiderült, hogy a lakosság egyes csoportjai eltérően viszonyulnak a megszorító intézkedésekhez. Budapesten csak az emberek fele, a vidéki városokban viszont kétharmada készül fogyasztásának csökkentésére. A fővárosiak 32 százaléka, a vidékiek 23 százaléka számít arra, hogy ugyanannyit vásárolhat ezután is, mint eddig. 

Az életkor növekedésével együtt magasabb a pesszimisták aránya. A 24 év alattiaknak csak 48 százaléka számít fogyasztásának a csökkenésére, a 35 év fölöttieknél már 64, míg 45 év fölött 65 százalék ezek aránya. Változatlan mértékű fogyasztásra számít a 25-34 évesek 29 százaléka, 35 év fölött ez az arány már csak 22-25 százalékos.