Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Csak átmeneti a forint erősödése?

2006.08.07. 15:43
Csak átmeneti - a holnapi amerikai kamatdöntés előtti kedvező hangulatra visszavezethető erősödésnek tartja a forint mai feljövetelét Török Zoltán. A Raiffeisen elemzője szerint az év végéig 270-280 forint között mozoghat az euró ára.

A csak készülő konvergenciaprogram egyelőre az elemzőknek és az újságíróknak jelent témát, a piacon még nincs igazi hatása - mondta az Indexnek Török Zoltán. A Raiffeisen elemzője úgy véli, egyértelműen az amerikai kamatemelési várakozások a feltörekvő piacokra nézve kedvező alakulásának köszönhető - és átmeneti - a forint mai erősödése.

A holnapi Fed-ülés előtt immár teljesen határozottan a jelenlegi 5,25 százalékos kamat szinten tartására számítanak a piacok, azaz arra, hogy nem szűkül tovább a feltörekvők - idesorolják Magyarországot is - kamatelőnye. Török Zoltán szerint azonban az első pillanatban örömmel fogadott tény nem egyértelműen pozitív: a Fed várt döntése mögött az amerikai gazdasági növekedés lassulására utaló adatok állnak. Ennek közvetlen reálgazdasági hatása Magyarországra szinte nincs, de az általunk is erősített, ázsiai országokat is magába foglaló feltörekvő piacok számára szűkülő importlehetőséget, ezen keresztül az egész csoportnak visszaesést - kisebb növekedést - hozhat.

Erős ponton

Nem hiszem, hogy az év végéig tartósan 270 forint alatt látnánk az euró árát - mondta kérdésünkre Török Zoltán, aki szerint 270-280 közötti árfolyamtartományra lehet számítani, amelynek most erős oldalán vagyunk. Bár előbb pillanatokra, majd kora délután már hosszabb időre 270 alá is benézett az árfolyam, az elemző szerint nem lehet tartósan ilyen erős forintra számítani.

Török úgy látja, nem jár érdemi erősítő hatással sem a biztosra vett, augusztus 28-i kamatemelés, sem a szeptemberben nyilvánosságra kerülő konvergenciaprogram. A kamatdöntéssel kapcsolatban ma a piacokon csak az látszik kérdésnek, hogy a monetáris tanács negyed vagy fél százalékkal emel, de maga az emelés elvárás, így annak bekövetkezte önmagában nem erősít.

Kötelező feladat

A konvergenciaprogramot illetően hasonló a helyzet: a deficit csökkentése a következő évekre kötelező feladat, a 2008-at követő ígéreteket pedig a hitelességünk szinte teljes elvesztése miatt nem is tudja komolyan értékelni a piac. E tekintetben nem feltétlen segítség az sem, hogy egy enyhébb, tehát reálisabban tartható konvergenciaprogramot is elképzelhetőnek mondott már Gyurcsány Ferenc, aki pénteken a szocialista frakció előtt elképzelhetőnek nevezte, hogy csak 2009-ben érjük el a három százalék körüli hiányszintet.

Ez másfelől azt (is) jelenti az elemzők számára, hogy az eddig mindig a költségvetési hiány jelentős megugrásával járó választási évek nyomán 2010-ben sem teljesíti Magyarország a hiányelőírást.