Koronavírus adatok

2022. jan. 27.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Károly, Karola
2 °C
7 °C

Rekordokat dönt a forint

2007.03.19. 10:34
Másfél éve, 2005 nyarán volt utoljára ilyen erős a forint. Alig fél évvel azután, hogy a 280-as szint fölé erősödött az euró, most 245 forint alatt is volt kötés. A hosszú hétvége és a zavargások nem számítottak. Valójában a szlovák sáveltolás volt az, ami kiváltotta a forintrekordot. A kormánynak és a jegybanknak mielőbb döntenie kell arról, lesz-e sáveltörlés.

Hiába hangoztatják hivatalosan, hogy "nincs napirenden", a pénzpiacon egyértelműnek tekintik: a kormány és a jegybank között zajlik az egyeztetés a forint sávjának eltörléséről. Pozsony pénteken döntött az euróval szemben fél év alatt tíz százalékot erősödött korona sávjának 8,5 százalékos eltolásáról, ami lehetővé teszi a további izmosodást. A döntés nyomán a cseh korona és a lengyel zloty is erősödött, de kisebb mértékben. Miután egyiknek sincs sávja, a forint maradt a térségben az egyetlen deviza, amelynek a sávból való kilépésére is lehet játszani a pénzpiacon.

2005.
január 246,56
február 243,77
március 244,97
április 248,16
május 252,02
június 249,04
július 246,45
augusztus 244,45
szeptember 245,88
október 251,74
november 251,06
december 252,67
2006.
január 250,85
február 251,61
március 260,75
április 265,34
május 262,46
június 271,90
július 277,58
augusztus 274,25
szeptember 274,74
október 267,29
november 258,88
december 254,08
2007.
január 253,83
február 253,40

Az Index által megkérdezett alapkezelők véleménye megegyezik abban, hogy a szlovák lépés vezetett a forint mostani erősödéséhez. És abban is, hogy a forint további felértékelődési nyomás alatt áll. Azaz lehet még olcsóbb az euró. A jegybanknak kamatcsökkentéssel és interveniálással, azaz euróvásárlással van lehetősége elejét venni a már nem kívánt mértékű erősödésnek.

Ártalmas volatilitás?

Továbbra sem tartanám jó döntésnek a sáv eltörlését, bár a helyzet már a lépés spekulációkat indító felvetésekor elromlott - mondta az Indexnek Heim Péter. Az Aegon Alapkezelő regionális igazgatója a piacon szinte egyedüliként áll ki a sáv megtartása mellett, hangsúlyozva: az eltörlés indokolatlan erősödéshez vezetne. Eközben már a jelenlegi árfolyam is 2,5, a 240-es euró pedig akár 2 százalékos, az elvártnál jóval alacsonyabb inflációhoz vezetne a jövő év végére, akár egy év múlva elérhető 5,5 százalékos kamatszint mellett. Heim Péter szerint mivel a jelenlegi forinterősödés elsősorban nem kamatindukált, a további, veszélyt jelentő erősödés ellen csak erőteljes kamatcsökkentéssel lehetne védekezni.

Heim szerint a sáveltörlés felesleges és ártalmas volatilitást eredményezne, azaz túl nagy ingadozást mutatna az árfolyam. Ráadásul 2009-ben Magyarország akár májusban csatlakozhat az ERM-II-es árfolyamrendszerhez, ahol újra sávot kell meghatározni. Heim úgy látja, ekkor kéne a jelenlegi sávot erősebb irányba, középnek a 245-255 közötti szintet belőve meghatározni.

Nem hagyhat annyi időt

Nincs aggálya a sáveltörléssel kapcsolatban Forián Szabó Gergelynek, a Pioneer Alapkezelő igazgatósági tagjának és Duronelly Péternek, a Budapest Alapkezelő befektetési igazgatójának sem. Mindketten mielőbbi döntést tartanának szükségesnek. Mint Duronelly fogalmazott, Simor András jegybankelnök nem hagyhat magának annyi időt a döntés mérlegelésére, mint szeretett volna.

Duronelly Péter úgy véli, ha nem kerül sor a sáveltörlésre, a jegybanknak vagy komoly költségei lesznek az intervenció miatt, vagy a kamatokat kell a szükségesnél jobban csökkenteni. A sáv eltörlése esetén Forián Szabó Gergellyel együtt nem számítanak veszélyes mértékű erősödésre, mivel a jegybank ez esetben már az intervenciós spekulációk nélkül, kamatcsökkentésekkel és a interveniálással tarthatja 240 fölött az euró árát.

Mi is a sáv?
A forintsáv eltörlésének kérdése – némileg váratlanul – március elején került a szakmai közbeszédbe, miután egy konferencián több szakértő, köztük Hamecz István, az MNB volt ügyvezető igazgatója, az OTP Alapkezelő befektetési igazgatója felvetette ennek szükségességét. Jelenleg a forint adott sávon belül mozoghat az euróval szemben: a középponti 282,36-os értékről +/-15 százalékos kimozdulás engedélyezett, ami 240 forintos erős és 317 forintos gyenge sávszélt jelent. Az euró ára nem léphet ki innen, azaz ha a forint túlgyengülne vagy túlerősödne, a jegybanknak kötelessége lenne beavatkozni, akár forint- vagy devizavásárlással is.

A jelenlegi szisztéma egyezik az úgynevezett ERM-II árfolyamrendszerrel. Ennek lényege még az euró bevezetése előtt az volt, hogy a valutaunióra készülő országok devizáit az egykori elszámolási pénzhez, az ecuhöz rögzítették. Ma az ERM-II az euró előszobája: az Európai Monetáris Unióba belépni szándékozó országoknak a középárfolyam megjelölése mellett azt kell biztosítaniuk, hogy devizájuk nem lép ki a középtől számított +/-15 százalékos sávból. Az ERM-II-ben viszont a sáv védelmében az Európai Központi Bank is fellép.

Az árfolyamrendszerek két alaptípusa, a rögzített (amikor fixen egy másik ország devizájához kötik az árfolyamot) és a rugalmas között a sávos megoldás a rugalmas egyik altípusa. A tisztán rugalmas rendszernek a sáv nélkül, szabadon lebegő rendszer tekinthető, amelyben lényegében kizárólag a piaci mozgások határozzák meg az árfolyamat. Teljesen piaci hatások alatt álló árfolyamrendszer mégsem létezik, hiszen a jegybanknak – egyebek mellett a kamatszinttel – itt is van beavatkozási lehetősége.

Örülhetnek a devizások

A nyári, 285 forintos negatív rekordot jelentő euróárhoz képest a mostani, 245-ös szint 14 százalékos erősödést jelent, a devizában eladósodottak így dörzsölhetik a markukat. A márciusi törlesztőrészlet kellemes meglepetést hozhat azoknak, akik havonta változó részleteket fizetnek, de az erősödést előbb-utóbb a hosszabb elszámolási ciklusú hitellel bírók, mindenki megérzi. Ma alig-alig lehet olyan ember, akinek a hitelfelvelételekor erősebb lett volna a forint, mint most.

Törlesztőrészlet-számláló
Deviza:
Kölcsön időpontja:
Havi törlesztő részlet:
Új árfolyam:
A becsült új törlesztő részlet: Ft.

A havi átlagárfolyamokat tekintve az ezredforduló óta 2002-ben és 2003 elején volt a legerősebb a forint, ebben az időszakban az volt a ritkább, ha 245 fölé kúszott az euró ára. Ezután 2004-2005 fordulóján, novembertől márciusig volt jellemzően 245 alatt, illetve körül az átlagárfolyam. Ha a forint tovább menetel a sávszél felé, vagy ha sor kerül a sáveltörlésre, és ezzel akár a ma határt jelentő 240-es szintnél is olcsóbb lesz az euró, tavalyhoz képest a külföldi nyaralás tavalyi költségei is akár húsz százalékkal csökkenhetnek.  • Vennék
  • Bankszámla