Koronavírus adatok

2022. jan. 19.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Fábián, Sebestyén
-3 °C
5 °C

Bedőlt a forint

2008.01.21. 09:59
Két hónapos mélypontra esett ma reggel az euróval szemben a forint, az árfolyam a 258-as szintet is átlépte. A befektetők szabadulnak a bizonytalanabbnak ítélt eszközöktől, így a feltörekvő piaci devizáktól is.

Hétfő reggel 258 forint fölé kúszott az euró ára: a forint a régiós devizákkal együtt gyengül, de ez a szint már két hónapos mélypontot jelent az árfolyamban.

Egyértelműen globális faktorok és nem hazai események mozgatják az árfolyamot – mondta az Indexnek Trippon Mariann. A CIB vezető elemzője rámutatott: az amerikai gazdaság recesszióba való süllyedése miatti félelmükben a befektetők a lehető legbiztosabb eszközöket keresik, márpedig a részvények, illetve általában az úgynevezett feltörekvő piaci eszközök nem sorolhatóak ezek közé.

A fejlett országok tőzsdéi is nagyon gyengén kezdték az évet, és a következő napokban is azt kell figyelni, ott mi történik. Hétfőn az ázsiai tőzsdék lefelé tartottak, a befektetőket nem nyugtatta meg a Bush amerikai elnök által bejelentett gazdaságélénkítő csomag. Trippon Mariann szerint elképzelhető akár a 260-as árfolyamszint áttörése is, minden azon múlik, hogy a globális hangulatot milyen tényezők, milyen irányba befolyásolják a héten.

Az MNB mai döntésére azonban aligha lesz érdemben hatással a forint begyengülése: Trippon Mariann szerint az árfolyam csak megerősíti a jegybankot abban, hogy továbbra is óvatos monetáris politikára van szükség, nincs helye lazításnak, kamatcsökkentésnek a következő hónapokban. Igaz, ezt elemzők már eddig is hasonlóan látták.  • Eladnék
  • Hírek