Koronavírus adatok

2022. jan. 27.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Angelika
-3 °C
5 °C

Tovább esik a forint

2008.02.07. 13:00
Nincs megállás a forint zuhanásában: az euróval szembeni jegyzések jelentős forgalom mellett átlépték a 266-os szintet is a bankközi piacon, azaz már a pszichológiailag fontosnak tartott 265-ös szint felett is járt napközben a kereskedés. Amennyiben folytatódik a leértékelődés, a következő, technikai szempontból lényeges szint 267-268 körül lehet. Késő délután némileg megnyugodtak a piacok, a BUX 2,7 százalékos mínuszban zárt (napközben 3,9 százalékos gyengülést is mutatott az index), az euró ára 263,50 alá tért vissza.

A tegnapi, 15 havi mélypontról nemhogy visszajött volna ma a forint, hanem 11 órakor újabb gyengülés kezdődött. Délután fél 1 után pedig magasabb fokozatba kapcsolt a forint leértékelődése, az árfolyam átlépte a 266 forint/eurós szintet is.

Kis megnyugvás a nap végére

Késő délutánra megfordult az irány a tőzsdén a és forintpiacon is, legalábbis sikerült valamennyit ledolgozni a mínuszból. A forint délután négy óra után már meredeken erősödött, az euró ára 263,50 alatt volt öt órakor. A BUX 2,7 százalékos eséssel, 22 527 ponton zárt. A nap vesztese a nagyok közül az OTP volt, 3,9 százalékot, 281 forintot esett, így a pszichológiailag is fontos 7000 forintos határ alá kerültek a papírok (6850 forinton zártak). A Mol 2,5 százalékot, 570 forintot esett, és 22 050 forinton zárt.

Amíg a tegnapi forintgyengülés mögött inkább országspecifikus (pletyka Gyurcsány lemondásáról, egy londoni bankház vezetőjének nyilatkozata a forint gyengüléséről) okok álltak, addig most globális tényezők miatt gyengül a forint - mondta lapunknak Barcza György, a K & H Bank vezető elemzője. Esik a török líra, a brazil reál, a mexikói peso, a dél-afrikai rand is. 11 óra körül a világon a tőzsdék lejtmenetbe kapcsoltak, a részvényárak esnek.

Folytatódik a forint vesszőfutása, az euróval szembeni jegyzések már 266 fölé kerültek, azaz újabb 15 hónapos mélypontra esett a magyar fizetőeszköz. Betámadtak minket - kommentálta a piaci fejleményeket a Portfolio.hu-nak egy globális szereplő budapesti devizakereskedője. Szavai szerint a tegnapi forintzuhanást egy nagy londoni intézmény indította, amelynek célja kamatemelés kikényszerítése volt a Magyar Nemzeti Banktól. A forint folyamatos gyengülése újabb és újabb stop-loss szinteket üt ki - jegyezte meg a kereskedő. Szavai szerint egyre nagyobbak a fájdalmak (veszteségek) a piacon, és a forintgyengülés "öngerjesztő folyamattá vált". Véleménye szerint addig folytatódik a forintgyengülés, amíg az MNB nem lép a kamatláb terén.



  • Vennék
  • Hírek