Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Újra gyengül a forint

2003.06.26. 16:34
Csütörtökön megszakadt a két napja tartó nyugalom a bankközi piacokon, romlott a forint, emelkedtek a kamatok és az állampapír-piaci hozamok. Délután 263,60 forinton jegyezték az eurót, 3 forinttal drágábban a szerdai 260,60 forintos árfolyamnál. A forint ekkor 6,59 százalékon állt a sáv erős oldalán, 106 bázisponttal gyengébben, mint szerdán délután.
A nap folyamán 264,50 forinton érte el csúcspontját az euró jegyzése, a leggyengébb reggel volt, amikor a 261,00 forint körüli árfolyam lényegében megegyezett a szerda délutáni árfolyammal. A forint 6,35 és 7,34 százalék közötti széles sávban hektikusan mozgott, az illikvid piacon 20-50 millió euró megmozgatásával már jelentős eurónként 2-3 forintos nyereséget is el lehet érni - mondják a piacon.

A piacon úgy vélik, hogy a kedvezőtlen folyamatokat az egyik gazdasági napilapban megjelent interjú indította el, amelyben a jegybank-elnök elhibázottnak nevezte a sáveltolás időzítését és kommunikációját, a forint jelenlegi árfolyamát pedig gyengének, a kamatszintet magasnak nevezte. A külföldiek nem tudnak eligazodni az egymásnak ellentmondó megállapítások között, és úgy értékelik, hogy továbbra sincs összhang a kormány és a jegybank között - vélik piacon.

FAZ: cikcakk-politika

Jogos lehet ugyan az aggodalom az ERM II árfolyamrendszerhez való csatlakozás kockázataival kapcsolatban, ám ennek Magyarország ismétlődő valuta-instabilitásához semmi köze - írta csütörtökön a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) "Magyarország cikcakk-politikája elbizonytalanítja a piacokat" című cikkében. A cikkíró, Carola Kaps szerint az instabilitás egyértelmű oka a magyar monetáris és pénzügypolitika. "A magyar politika gyengéje mindenekelőtt céljainak figyelemre méltó tisztázatlanságában rejlik. Erős, vagy gyenge forintot akar a jegybank és a kormány, inkább a gyors növekedést akarják, vagy inkább az árstabilitást? A piacok szereplői sötétben tapogatóznak, amikor a valódi szándékokat kutatják, mivelhogy a jegybank és a pénzügyminisztérium gyakran ellentmond egymásnak" - olvasható a cikkben.

Londoni elemzők: baj van a hitelességgel

Londoni befektetési elemzők a hitelességbe vetett befektetői bizalom hiányának kiújuló tüneteként magyarázták a forint újbóli csütörtöki gyengülését. Dwyfor Evans, a Bank of America londoni befektetési irodájának feltörekvő piaci stratégája az MTI-nek azt mondta: a házat meglepte a csütörtöki fordulat, mert azzal számoltak, hogy az eddigi - különösen a legutóbbi - kamatemelés elég lesz a befektetési kedv felélesztéséhez. Evans szerint az árfolyammozgás mögött az állhat, hogy a piac még mindig nem látja elég tisztának és részletezettnek az MNB politikájának irányultságát. "A piac most a hitelesség és az egyértelmű irány hiányát bünteti" - fogalmazott az elemző.

László: ízléstelen a Járai-nyilatkozat

A munkaadók, a munkavállalók és a jegybank képviselőivel kibővített rendkívüli Gazdasági Kabinet ülésén egyetértés volt abban, hogy a gazdaságpolitika egyik legfőbb célkitűzése a versenyképesség erősítése kell hogy legyen - ismertette László Csaba pénzügyminiszter az ülést követő sajtótájékoztatón. A pénzügyminiszter szerint nem váltott ki éles ellenkezést a kormányzatnak az a megállapítása sem, hogy nincs lehetőség a jövőben a teljesítményektől elszakadó bérnövekedésre. Járai Zsigmond jegybankelnöknek a sáveltolás időzítésére vonatkozó nyilatkozatával összefüggésben László Csaba azt mondta: "a sáv eltolása a jegybank és a kormány közösen hozott döntése volt, amit természetesen megelőztek jelentős viták, ám a részletek ismertetését sem ízlésesnek, sem indokoltnak nem tartom".