Géza
-12 °C
-4 °C

Másfél éves mélyponton a forint

2005.12.08. 17:37
A tegnapi esés után folytatódott a forint mélyrepülése: a magyar valuta 19 hónapos mélypontjára jutott, és vélekedések szerint ezúttal mi rántottuk magunkkal a régió valutáit, elsősorban a zlotyt. A következő időszakban gyengülés, 255-258 közötti euróárfolyam várható.
256,20 forint / euró - ez volt a mai kereskedés mélypontja a banközi piacon, ahonnan késő délutánra, az utolsó kötésekre 255,70-ra kúszott vissza a forint. A magyar fizetőeszköz ezzel 19 hónapos mélypontjára jutott ma, és bár különösebb meglepetés a piacot még a Fitch szerdai leminősítésével sem érte, rövid távon további gyengülés várható.

A kereskedés eleve úgy kezdődött, hogy ma fog eldőlni mennyit mozdul a forint, ahhoz pedig kevés kétség fért, hogy gyengülni fog - mondta az Indexnek Lányi Bence, aki szerint ebben a vonatkozásban lélektani okok is hozzájárultak a mélypont eléréséhez. Az ugyanis, hívta fel a figyelmet a szakértő, hogy milyen a magyar államháztartás helyzete, ami alapján a Fitch a magyar államadóság leminősítése mellett döntött, mindenki előtt korábban is ismert volt, így a lépés voltaképpen igazi meglepetésként nem érhette piacot. Mégis alapvetően még a leminősítés továbbgyűrűző hatásaival magyarázható a további gyengülés, melybe a forint magával rántotta a zlotyt is. Bár a lengyel valuta amúgy is kockázatos minősítésű volt, hiszen amellett, hogy 3,5 éves csúcsán járt, az országot a kisebbségi kormányzás jellemezte politikai bizonytalanság uralja, mely ma ráadásul a költségvetés elfogadásának jövő évre halasztásában csúcsosodott ki. Éppen ezzel összefüggésben más szakértők arra hívták fel lapunk figyelmét, hogy miközben délután már kétségkívül a forint vitte lefelé a zlotyit, a nap úgy kezdődött, hogy a költségvetés bukásával "a zlotyi visszaütött".

A piacot nem nyugtatta meg az sem, hogy az Államadóság Kezelő Központ közzétette: miközben a forintkötvények kibocsátása duplájára emelkedik, az eurókötvényeké pedig felére csökken, az ÁKK jelentősen eltolja a kibocsátásokat a rövidlejáratú papírok irányába. Ezek pedig bár könnyebben eladatóak, érzékenyebben reagálnak a kamatmozgásokra.

A forint jelenlegi árfolyama Lányi Bence szerint még nem indokol kamatemelést, nem is számítanak ilyen lépésre, verbális, majd akár tényleges, forintvásárlással végrehajtott intervenció azonban elképzelhető a jegybank részéről, további gyengülés esetén. A következő időszakban 255-258 között alakulhat a forint/euró árfolyam, további gyengülést azonban a szakértők jellemzően nem várnak.