Gerzson
-3 °C
3 °C

Mélyrepült a forint

2006.05.12. 10:37
A nap folyamán 266,70 forintig erősödött az euró, igaz, a magyar fizetőeszköz később összekapta magát. Délután a 265-ös átváltási szint volt jellemző. A mélyrepülés nyomán felerősödhetnek a kamatemelési várakozások.

A forint/euró jegyzések az eleve jelentős gyengülést hozó 262 körüli nyitáshoz képest - ez is csaknem 2,50 forinttal volt erősebb a csütörtöki 261,05/15 forintnál - már délelőtt tíz óra körül 265-ig emelkedtek. Később egészen 266,70-ig is elszaladt az euró/forint árfolyam, majd a nap végére ismét 265 környékére korrigált vissza. Elsősorban a török események mozgatják most a magyar piacot (is), a külföldiek több kedvezőtlen hír és esemény hatására elkezdték kivonni a tőkét Törökországból - mondta még délelőtt a Portfoliónak egy nagyobb magyar piaci szereplő devizakereskedője.

Török átok

A török líra reggel újabb 1 éves mélypontra, 1,39-ig zuhant a dollárral szemben. Ez tegnap estéhez képest több mint 2 százalékos leértékelődés. A török kötvényhozamok jelentősen emelkedtek az elmúlt napokban, ma reggel a török tőzsdeindex 3 százalékos esést produkált.

A török piaci fejlemények "nem egynapos történetnek néznek ki", de van rá esély, hogy "pont olyan gyors lesz a visszarendeződés, mint ahogy elkezdett borulni a piac" - ezt már délután nyilatkozta a Portfoliónak Puskás Tamás, a Commerzbank Treasury vezetője. A török piacon a legnagyobb aggodalmat az inflációs kilátások romlása és a folyó fizetési mérleg hiányának növekedése mellett az keltette, hogy a török államfő nem írta alá az IMF 10 milliárd dolláros segélycsomagja feltételének számító nyugdíjreform törvényjavaslatát. Emiatt külföldi szereplők török pozícióik csökkentésére sarkallották ügyfeleiket.

Fájdalomküszöb

A líra már napok óta fokozatos gyengülést mutat, "a fájdalomküszöb" ma reggel elérte a régiós piacok között a magyart is, emiatt a hirtelen forintgyengülés - magyarázta Puskás. Jelezte: piaci pletykák szerint jelentős pozíciócsökkentéseket hajtott végre egy kiemelten figyelt feltörekvő piaci alap, a Pimco. De kiemelte azt is, hogy a makrogazdasági fundamentumoknál járva ne feledjük el, a magas ikerdeficit-probléma miatt fokozottan sérülékeny a magyar piac, s ez állhat amögött, hogy a forint gyengült a leginkább a régióban.

A treasury vezetője jelezte: elképzelhető, hogy a piac túlreagálja a fejleményeket, a pánik jeleire vall, hogy tovább emelkedik az arany ára, és erősödik a svájci frank, illetve a fejlett piaci kötvények. Puskás szerint a piac 2-3 hetente újabb faktorokat talál, amelyekre figyelni kell az árfolyamok rövid távú előrejelzése szempontjából. Ilyen volt a 10 éves amerikai hozamszint és az izlandi korona árfolyam-alakulása. Utóbbi helyét, úgy tűnik, most a török líra veszi át.

A következő napok árfolyamkilátásaival kapcsolatban Puskás jelezte: a korábbi 258,50-264-es forint/euró kereskedési sáv jóval feljebb tolódott, a 262,15-269-es sávba, s a 266.50-es szint most megtartotta a magyar fizetőeszközt.

Kamatemelés lesz?

A forint újabb gyengülési hulláma ismét felerősítheti a kamatemelési várakozásokat, amelyeket ráadásul a kormány megszorítási tervei is erősíthetnek. A várt áfaemelés (középső kulcs), illetve gázár-kompenzációs rendszer megszüntetése érdemben emelheti az idei, illetve a jövő évi pénzromlási ütemet (a különböző elemzői prognózisok 4-4,5 százalékos 2007-es inflációról beszélnek, ami már kívül esik a jegybank 2-4 százalékos inflációs célsávján). Puskás szerint az lenne helyes, hogy miként a januári áfacsökkentésre, úgy a tervezett áfaemelésre sem reagálna a monetáris politika, az átmeneti inflációbefolyásoló hatás miatt.

Puskás felhívta a figyelmet, hogy amennyiben megerősítik a korábban a költségvetési megszorítás mértékéről (300-350 milliárd forint idei hatás) kiszivárgó híreket, az már nem lesz olyan hirtelen és jelentős forinterősítő hatással, mint az eredeti hír. Csak egy átfogó, mélyreható költségvetési konszolidáció terve lehetne jelentősebb pozitív hatással a magyar fizetőeszközre.