Géza
-11 °C
-4 °C

Fészekrakó: emelik a korhatárt

2005.10.22. 12:25
A kormány mégis felemeli a Fészekrakó program korhatárát, közölte Kiss Péter kancelláriaminiszter egy MSZP-s rendezvényen.

November 1-jétől 35 évre emelkedik a Fészekrakó program korhatára, így megduplázódhat azok száma, akik élni tudnak e lehetőséggel, jelentette be Kiss Péter kancelláriaminiszter az MSZP országos választmányának szombati ülésén Budapesten. Kiss Péter közlése szerint a kormány e hét szerdán döntött arról, hogy öt évvel megemeli a korhatárt.

A kancellárminiszter szólt arról, hogy az Orbán-kormány időszakában 37,5 ezer otthonteremtéshez kapcsolódó hitelszerződés jött létre, míg a kormányváltást követően 280 ezer hitelszerződés segítette a fiatalok és a családok otthonhoz jutását.

Szeptemberben még októberre ígérték a 30-ról 35 évre történő korhatáremelést. A program többi feltétele valószínűleg nem változik. Vagyis a lakáshitelt igénylő pár mindkét tagjának 35 év alattinak kell lennie. A félszocpol igénylése, vagyis használt lakás esetén meglévő gyermek utáni támogatás igénylésénél marad a 35 éves korhatár.

Az életkori határ emelése 300 ezer családot érintene, közölte még szeptemberben Horváth Csaba, a lakásügyi albizottság elnöke. Az intézkedés az idei évre 2-5 milliárd forintos pluszkiadást jelenhet, jövőre pedig 10 milliárddal kerülne többe az államnak a garanciavállalás.