Hosszú kínlódás után bezár a Forte

2007.01.16. 11:00
Több mint 150 millió forintos veszteséggel zárta az elmúlt évet és ebbe belerokkant az egykor nagynevű Forte. A fekete-fehér fotózáshoz filmeket, fotópapírokat és egyéb eszközöket gyártó vegyipari cégnél februárban áll le a termelés, és utcára kerül a vállalat összes dolgozója.

Újabb egykor nagynevű magyar cég tűnik el: az egyik tulajdonos megerősítette az Index értesülését: februárban becsukja kapuit az egykori Forte Fotokémiai Részvénytársaság. A máig a fekete-fehér (ff) fotópiacra termelő, filmeket, fotópapírokat és egyéb eszközöket gyártó céget 2005-ben vették meg csurgói befektetők: két magánszemély, egy erdőbirtokossági társulat és egy tőkebefektető cég. Akkor átnevezték Forteinvest Tőkebefektető Kft.-re, és Csurgóra telepítették a székhelyét, bár a gyár Vácott maradt, és megtartották a fővárosban bérelt ingatlanokat is.

Veszteség a tőke fele

A Forte bezárásáról Máté János - aki társtulajdonosként egyben a cég ügyvezetője is - úgy fogalmazott: a termelést hamarosan, legkésőbb február végéig megszüntetik. Ennek "egyszerű oka van" Máté szerint: az egymilliárd forintos árbevételű társaság tavaly 150-200 milliós mínuszt termelt. A cégbírósági adatok szerint 405 milliós jegyzett tőkével rendelkező cég ekkora veszteséget nem tudott elviselni.


Forte termékek

Pedig amikor a csurgói befektetőké lett a Forte, úgy tűnt, rendeződik a már akkor is hányatott sorsú cég sorsa. A június végén aláírt szerződés után nyáron minden fizetéselmaradást rendeztek az új tulajdonosok, és már abban a töredék évben nyereséget tudtak termelni. A Forte sorsát hosszabb távon is a fekete-fehér fotózás világában képzelték el, Máté szerint csak több milliárdos beruházással lehetett volna átállni a színes technikára, de erre nem is gondoltak.

Belerokkantak versenytársaik bukásába

Pláne azért, mert akkor az ff-piac két komoly európai szereplője, egy német és egy francia cég is lehúzta a rolót. A Forténél arra számítottak, hogy azok megszűnésével komoly piaci lehetőségek nyílnak a magyar cég számára.

Azonban nem ez történt, hanem az, hogy a két vállalat megszűnése miatt nagy mennyiségű késztermék került a piacra, amivel a korábban német, francia, észak-amerikai és távol-keleti vevőknek is szállító Forte nem tudott versenyezni. Ahogyan Máté fogalmazott, "tavaly beütött a krach". Kérdésünkre, hogy a mostani túlkínálat lecsengését nem tudták volna-e kivárni, azt mondta: csak ehhez 300 millió forintos beruházásra lett volna szükség.

Ingatlanbefektetéssel folytatják

A vállalatnál a múlt héten adták ki a felmondásokat, bár úgy tudjuk, már 2006 második félévében is pangott a termelés. A gyárbezárással nagyjából 150 dolgozó kerül utcára. A fővárosi, Mérleg utcai és József körúti ingatlanokat bérelték, a váci ingatlan azonban a már nem termelő cég tulajdonában marad. Máté szerint azt később bérbe adással próbálják hasznosítani, de a telep időközben lakóövezetté nyilvánított városrészen van, ami komolyabb ingatlanhasznosítási lehetőséggel is kecsegtet.

A Fortét nem most temetik először: az akkor még állami tulajdonban lévő társaság igazgatósága már 2004-ben felszámolást kért a cég ellen. Akkori hírek szerint csak az adótartozás százmilliós nagyságrendű volt. A termelés azonban már 2005 elején újraindult, de a létszámot 200 fő alá csökkentették. Ezt követően hirdették meg a céget eladásra, a privatizációs pályázat egyetlen résztvevője a csurgói befektetői csoport volt.