Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Hosszú kínlódás után bezár a Forte

2007.01.16. 11:00
Több mint 150 millió forintos veszteséggel zárta az elmúlt évet és ebbe belerokkant az egykor nagynevű Forte. A fekete-fehér fotózáshoz filmeket, fotópapírokat és egyéb eszközöket gyártó vegyipari cégnél februárban áll le a termelés, és utcára kerül a vállalat összes dolgozója.

Újabb egykor nagynevű magyar cég tűnik el: az egyik tulajdonos megerősítette az Index értesülését: februárban becsukja kapuit az egykori Forte Fotokémiai Részvénytársaság. A máig a fekete-fehér (ff) fotópiacra termelő, filmeket, fotópapírokat és egyéb eszközöket gyártó céget 2005-ben vették meg csurgói befektetők: két magánszemély, egy erdőbirtokossági társulat és egy tőkebefektető cég. Akkor átnevezték Forteinvest Tőkebefektető Kft.-re, és Csurgóra telepítették a székhelyét, bár a gyár Vácott maradt, és megtartották a fővárosban bérelt ingatlanokat is.

Veszteség a tőke fele

A Forte bezárásáról Máté János - aki társtulajdonosként egyben a cég ügyvezetője is - úgy fogalmazott: a termelést hamarosan, legkésőbb február végéig megszüntetik. Ennek "egyszerű oka van" Máté szerint: az egymilliárd forintos árbevételű társaság tavaly 150-200 milliós mínuszt termelt. A cégbírósági adatok szerint 405 milliós jegyzett tőkével rendelkező cég ekkora veszteséget nem tudott elviselni.


Forte termékek

Pedig amikor a csurgói befektetőké lett a Forte, úgy tűnt, rendeződik a már akkor is hányatott sorsú cég sorsa. A június végén aláírt szerződés után nyáron minden fizetéselmaradást rendeztek az új tulajdonosok, és már abban a töredék évben nyereséget tudtak termelni. A Forte sorsát hosszabb távon is a fekete-fehér fotózás világában képzelték el, Máté szerint csak több milliárdos beruházással lehetett volna átállni a színes technikára, de erre nem is gondoltak.

Belerokkantak versenytársaik bukásába

Pláne azért, mert akkor az ff-piac két komoly európai szereplője, egy német és egy francia cég is lehúzta a rolót. A Forténél arra számítottak, hogy azok megszűnésével komoly piaci lehetőségek nyílnak a magyar cég számára.

Azonban nem ez történt, hanem az, hogy a két vállalat megszűnése miatt nagy mennyiségű késztermék került a piacra, amivel a korábban német, francia, észak-amerikai és távol-keleti vevőknek is szállító Forte nem tudott versenyezni. Ahogyan Máté fogalmazott, "tavaly beütött a krach". Kérdésünkre, hogy a mostani túlkínálat lecsengését nem tudták volna-e kivárni, azt mondta: csak ehhez 300 millió forintos beruházásra lett volna szükség.

Ingatlanbefektetéssel folytatják

A vállalatnál a múlt héten adták ki a felmondásokat, bár úgy tudjuk, már 2006 második félévében is pangott a termelés. A gyárbezárással nagyjából 150 dolgozó kerül utcára. A fővárosi, Mérleg utcai és József körúti ingatlanokat bérelték, a váci ingatlan azonban a már nem termelő cég tulajdonában marad. Máté szerint azt később bérbe adással próbálják hasznosítani, de a telep időközben lakóövezetté nyilvánított városrészen van, ami komolyabb ingatlanhasznosítási lehetőséggel is kecsegtet.

A Fortét nem most temetik először: az akkor még állami tulajdonban lévő társaság igazgatósága már 2004-ben felszámolást kért a cég ellen. Akkori hírek szerint csak az adótartozás százmilliós nagyságrendű volt. A termelés azonban már 2005 elején újraindult, de a létszámot 200 fő alá csökkentették. Ezt követően hirdették meg a céget eladásra, a privatizációs pályázat egyetlen résztvevője a csurgói befektetői csoport volt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?