Gusztáv
-4 °C
1 °C

Euró helyett új ezres és forradalmi ötszázas

2006.03.27. 12:49
Új biztonsági elemekkel ellátott ezerforintost bocsát ki a nemzeti bank. Az új ezresen vörösréz fémcsík és gyöngyház színű nyomat is lesz. Az MNB forradalmi ötszáz forintost és emlékérméket is forgalomba hoz a 1956 ötvenedik évfordulójának tiszteletére.
A Magyar Nemzeti Bank új biztonsági elemekkel ellátott ezerforintos bankjegyet hoz forgalomba április 10-től - jelentette be a jegybank elnöke hétfőn. Járai Zsigmond az ezerforintos biztonsági elemeinek javítását azzal indokolta, hogy a forintra előreláthatólag tovább lesz szükség, mint azt korábban tervezte a jegybank.

A vártnál tovább marad az ezres

"Azért gondoltuk, hogy új ezerforintosra szükség van, mert úgy tűnik, hogy tovább fog egy kicsit szerepelni a forint, mint ahogy azt eredetileg gondoltuk" - mondta Járai Zsigmond. Hozzátette, hogy a hivatalos euróbevezetési céldátum jelenleg 2010, bár ez is bizonytalannak tűnik. Az elemzők szerint nem kizárt az sem, hogy csak 2014-től lehet közös európai pénzünk. A korábbi években 2008-as, sőt 2007-es euróbevezetési tervek is voltak.

A jegybank elnöke szerint a magyar papírpénzek megfelelnek az európai biztonsági előírásoknak, megfelelően védettek a hamisítás ellen. Ebbe a sorozatba illeszkedik majd az új ezerforintos, a most forgalomban lévőkön ugyanis nincsen biztonsági fémcsík.

Az új ezerforintoson két új biztonsági elem lesz: az előlapon vörösréz színű, hologram hatású fémcsík és gyöngyház színű irizáló nyomat, amelyben az "1000" értékjelzés olvasható. Az új biztonsági elemek könnyen felismerhetők, ugyanakkor számítástechnikai eszközökkel nem reprodukálhatók - közölte a jegybank.

Kevés forintot hamisítanak

Az ezerforintos annak ellenére lesz az eddiginél biztonságosabb, hogy az elmúlt években folyamatosan csökkent a forinthamisításos ügyek száma. A tavalyi első háromnegyedévben csak 7542 darab hamis forintot foglaltak le, ami 28 százalékkal kevesebb volt az egy évvel korábbinál. Igaz, a leggyakrabban hamisított címlet éppen az ezerforintos volt - talán ez is magyarázhatja a jegybank döntését.

Az új bankjegy folyamatosan váltja fel a régit, az MNB számításai szerint egy-másfél év alatt cserélődik le a teljes állomány. A bankjegyelfogadó automatákat a forgalmazókkal egyeztetve átállították, így az új pénzt elfogadják a gépek.

Járai Zsigmond bejelentette azt is, hogy az 1956-os forradalom 50. évfordulójára jubileumi 500 forintos bankjegyet, továbbá 100 000 forint névértékű arany, 5000 forint névértékű ezüst és jubileumi 50 forintos emlékérméket is kibocsát a jegybank. Valamennyi emlékpénz forgalomképes fizetőeszköz lesz, de korlátozott darabszámban kerülnek használatba. A százezer forintos aranyérméből mindössze ötezer darabot, az ötezer forintos ezüstérméből tízezer darabot veret a jegybank.