Szilárda
-4 °C
3 °C

Magyarország Európa beteg embere

2006.07.17. 15:00
Bár egyik ország sem szeretné megkapni az "Európa beteg embere" címet, erre több pályázó is akad. A legjobb esélyei Magyarországnak vannak a kétes trófea begyűjtésére - írja mai számában a Financial Times.
A tekintélyes brit gazdasági napilap szerint a kormány stabilizációs csomagja túl későn jött. A FT elemzése emlékeztet rá, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) három év után most nyúlt először a kamatemelés eszközéhez a forint gyengülésének megakadályozása érdekében, a kormány pedig stabilizációs csomagot dolgozott ki a költségvetési hiány megfogásának céljával, de egyik próbálkozás sem ígérkezik sikeresnek.

A cikk hangsúlyozza, hogy jelentős tőkebeáramlás tette lehetővé Magyarországon a hitelezés és a fogyasztás felfutását, de ez együtt járt a folyó fizetési mérleg hiányának megugrásával is. Az ingatlanhitelek több mint fele nem forintban denominált, a magyar vállalatok, illetve háztartások adósságának fele pedig külföldiekkel szemben áll fenn. A folyó deficitnek mindössze felét fedezik a működőtőke-beárlamlások, ami azt jelenti, hogy Magyarország nagy mértékben ki van téve a befektetői hangulat rövid távú változásainak - írja a lap.

Válság van

A lap szerint a kormány konszolidációs csomagja túl kicsi és túl későn jött, és mivel elsősorban a bevételek növelésére koncentrál, így a növekedés lassulását okozza majd. A cikkíró felrója a magyar kormánynak, hogy a csomag nem nyúl a költségvetés igazi gondját jelentő kiadási tételekhez, amelyek közül a lap kiemeli a nem hatékonyan működő és túl nagyvonalú társadalombiztosítási rendszert.

Magyarország nem egyszerűen aggodalomra okot adó helyzetben van, hanem felkerült a válságos helyzetűek listájára - zárja cikkét a Financial Times kolumnistája.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!