Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Egy ideig úgy látszott, zuhan a forint

2007.06.08. 16:53
Nemzetközi trendek, nem hazai folyamatok állnak a forint elmúlt napokban látott gyengülése mögött, de az megjósolhatatlan, merre megy a következő napokban az árfolyam. Az biztos, hogy hazai folyamatok nem indokolnak további jelentős gyengülést. Esett a tőzsde is, másfél százalékot. Ezer pontos távolságra került az alig egyhetes csúcs.

Nemzetközi okok állnak a forint és vele párhuzamosan a térség és más feltörekvő piaci országok devizáinak gyengülése mögött – mondta az Indexnek egybehangzóan Forián Szabó Gergely, a Pioneer Alapkezelő igazgatósági tagja és Heim Péter, az Aegon Alapkezelő regionális igazgatója. A fejlett országokban, az USA-ban és Európa nyugati részén is jelentősen emelkedtek a hozamok, az Európai Központi Bank hozamot emelt, így a feltörekvő piaci eszközök vesztettek a vonzerejükből. Forián Szabó Gergely a német tíz éves kötvények hozamát említette, melyhez képest a hazai eszközök előnye tavaly még négy százalék volt, mostanra a felár 2,25 százalékra csökkent - ehhez képest a forint és a hazai tőzsde kifejezetten jól teljesített az utóbbi időben.

Hosszabb távon tekintve nem történt semmi az elmúlt napokban, arra kell felkészülni, hogy a nyár egy volatilisebb, azaz szélesebb sávon belüli árfolyammozgásokat hozó időszak lesz, őszre viszont visszaerősödhet a forint – mondta Heim Péter.

A forint most a sávszél közeli, 240-250 közötti térből átkerült a jegybank által is preferált, és az üzleti szférának is elfogadható, még mindig erős, 250-260 közötti sávba – mondta Forián Szabó Gergely is. A következő napokra, rövid időszakra nem lehet jósolni, de azt ki lehet jelenteni, hogy hazai folyamatok nem indokolnak további, jelentősnek tekinthető gyengülést – tette hozzá.

Újra mínuszban zárt a tőzsde is, 26 050 pontra, 1,5 százalékot esve jutott az index, ugyancsak a régiós börzék teljesítményével összhangban. Ez azt jelenti, hogy az éppen egy héttel ezelőtt elért, történelmi, 27 ezer pont feletti napközbeni és zárócsúcs elég jelentős távolságra került. A vezető papírok közül csak az Egis és a Richter tartotta magát, előbbi 0,1 százalékos emelkedéssel, utóbbi ugyanekkora eséssel fejezte be a napot. A Magyar Telekom 3,6, a Mol 1,9, az OTP 1,1, százalékot veszített értékéből.