Friderika
12 °C
29 °C

Eltérő a leminősítés megítélése

2006.09.21. 12:03
Ellentétesen vélekednek a külföldi pénzintézetek elemzői a Fitch hitelminősítő szerdai döntéséről, a magyar kockázati kilátások besorolásának rontásáról. A szakértők közül vannak, akik szerint túl korai volt ez a lépés, mások szintén óvatosságra intik a magyar piacon befektetni tervező ügyfeleiket. Vannak olyanok is, akik szerint még a mostani besorolás is derűlátó.

A Fitch az eddigi stabilról leminősítést valószínűsítő negatívra rontotta szerdán a közepes befektetői szuverén magyar adóskockázati besorolás kilátását azzal az indokkal, hogy a legutóbbi fejlemények hatására megnőtt a kockázata a miniszterelnök által vezérelt, igen szükséges reformprogram felhígulásának.

Túl korai

A Lehman Brother's korainak tartja a zavargások, tiltakozások hátterében hozott döntést. " A Fitch döntése után a szocialista párt várhatóan még határozottabban felsorakozik a kormányfő mögött, mivel a politikai bizonytalanságok és a vezetés felváltása további hitelminősítési változtatásokat vonna maga után".

A reformok leállítása szempontjából a Lehmans Brother's szerint az előrehozott választások jelentenének kockázatot, de ezt a szakértők valószínűtlennek tartják. Az elemző hozzáteszi: ha a szocialisták az október 1-jei helyhatósági választásokon vereséget szenvednek, az a kormányfő párton belüli pozíciója gyengülésével járhat.

Túl derűlátó

A Merryl Lynch szakértője ezzel szemben úgy ítéli meg, hogy a magyarországi zavargások kockázati értékelése még most is túlságosan derülátó, a kockázat " nincs eléggé beárazva". Radoslaw Bodys szerint a folytatódó zavargásokkal és az október 1-jei választásokkal összefüggésben a helyzet még tovább romolhat, mielőtt javulás állna be. "Ennek alapján úgy véljük, hogy a magyarországi politikai zűrzavar a kilátásokat sokkal bizonytalanabbá tette, és a piac a legutóbbi gyengülés ellenére a kockázatokat a ténylegesnél sokkal derűlátóbban ítéli meg" - olvasható a jelentésben.

Túl félrevezető

Az Eurasia Group arra hívja fel a figyelmet, hogy a politikai zavargások alapján levont következtetések félrevezetőek. Szerintük a folytatódó tüntetések, amelyek esetenként erőszakba torkollnak, és a médiabeszámolók is azt a benyomást kelthetik, hogy a kormány elveszti a helyzet feletti ellenőrzését.

Ha a megmozdulásokon nagy a részvétel, és ha bizonyos szélsőjobboldali csoportosulások miatt erőszakba torkollik a szombati Fidesz-nagygyűlés, az "a politikai stabilitás romlásáról alkotott nézeteket felerősítheti". Az ellenzéknek azokban sem törvényes, sem alkotmányos eszközökkel nem rendelkezik a miniszterelnök elmozdítására, következésképpen nincs veszélyben a megvalósítás alatt álló pénzügyi reformcsomag.

Óvatosságra intenek

A Danske Bank befektetőinek továbbra is azt ajánlja, hogy a magyar piacra kihelyezett pénzügyi érdekeltségeiket mérsékeljék. Felhívja arra is figyelmet, hogy a politikai bizonytalanság az egész (közép-európai) régióban fokozódik, a kockázatok ezért más piacokon is romolhatnak, így a bank valamennyi közép-európai valutában rövid pozíciók elfoglalását javasolja - legalábbis addig, amíg nem enyhülnek a régióbeli politikai feszültségek.