Árpád
-2 °C
4 °C

Eltérő a leminősítés megítélése

2006.09.21. 12:03
Ellentétesen vélekednek a külföldi pénzintézetek elemzői a Fitch hitelminősítő szerdai döntéséről, a magyar kockázati kilátások besorolásának rontásáról. A szakértők közül vannak, akik szerint túl korai volt ez a lépés, mások szintén óvatosságra intik a magyar piacon befektetni tervező ügyfeleiket. Vannak olyanok is, akik szerint még a mostani besorolás is derűlátó.

A Fitch az eddigi stabilról leminősítést valószínűsítő negatívra rontotta szerdán a közepes befektetői szuverén magyar adóskockázati besorolás kilátását azzal az indokkal, hogy a legutóbbi fejlemények hatására megnőtt a kockázata a miniszterelnök által vezérelt, igen szükséges reformprogram felhígulásának.

Túl korai

A Lehman Brother's korainak tartja a zavargások, tiltakozások hátterében hozott döntést. " A Fitch döntése után a szocialista párt várhatóan még határozottabban felsorakozik a kormányfő mögött, mivel a politikai bizonytalanságok és a vezetés felváltása további hitelminősítési változtatásokat vonna maga után".

A reformok leállítása szempontjából a Lehmans Brother's szerint az előrehozott választások jelentenének kockázatot, de ezt a szakértők valószínűtlennek tartják. Az elemző hozzáteszi: ha a szocialisták az október 1-jei helyhatósági választásokon vereséget szenvednek, az a kormányfő párton belüli pozíciója gyengülésével járhat.

Túl derűlátó

A Merryl Lynch szakértője ezzel szemben úgy ítéli meg, hogy a magyarországi zavargások kockázati értékelése még most is túlságosan derülátó, a kockázat " nincs eléggé beárazva". Radoslaw Bodys szerint a folytatódó zavargásokkal és az október 1-jei választásokkal összefüggésben a helyzet még tovább romolhat, mielőtt javulás állna be. "Ennek alapján úgy véljük, hogy a magyarországi politikai zűrzavar a kilátásokat sokkal bizonytalanabbá tette, és a piac a legutóbbi gyengülés ellenére a kockázatokat a ténylegesnél sokkal derűlátóbban ítéli meg" - olvasható a jelentésben.

Túl félrevezető

Az Eurasia Group arra hívja fel a figyelmet, hogy a politikai zavargások alapján levont következtetések félrevezetőek. Szerintük a folytatódó tüntetések, amelyek esetenként erőszakba torkollnak, és a médiabeszámolók is azt a benyomást kelthetik, hogy a kormány elveszti a helyzet feletti ellenőrzését.

Ha a megmozdulásokon nagy a részvétel, és ha bizonyos szélsőjobboldali csoportosulások miatt erőszakba torkollik a szombati Fidesz-nagygyűlés, az "a politikai stabilitás romlásáról alkotott nézeteket felerősítheti". Az ellenzéknek azokban sem törvényes, sem alkotmányos eszközökkel nem rendelkezik a miniszterelnök elmozdítására, következésképpen nincs veszélyben a megvalósítás alatt álló pénzügyi reformcsomag.

Óvatosságra intenek

A Danske Bank befektetőinek továbbra is azt ajánlja, hogy a magyar piacra kihelyezett pénzügyi érdekeltségeiket mérsékeljék. Felhívja arra is figyelmet, hogy a politikai bizonytalanság az egész (közép-európai) régióban fokozódik, a kockázatok ezért más piacokon is romolhatnak, így a bank valamennyi közép-európai valutában rövid pozíciók elfoglalását javasolja - legalábbis addig, amíg nem enyhülnek a régióbeli politikai feszültségek.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?