Sára, Márió
2 °C
6 °C

Zöld utat kaptak a fúziók

2006.01.11. 08:01
Tavaly 59 esetben adott szabad utat a fúzióknak a Gazdasági Versenyhivatal. A versenyhatóság elé nem került olyan összefonódás, amelyet meg kellett volna tiltani - tájékoztatta a Világgazdaságot Bodócsi András versenytanácstag.

A GVH egyetlen alkalommal, a Népszabadság-Ringier ügy kapcsán avatkozott be a piaci folyamatokba, amikor feltételhez kötötte a tranzakciót. Mint emlékezetes, korábban nem adták meg az engedélyt, de a bíróság új eljárásra kötelezte a hivatalt. Időközben megváltoztak a piaci körülmények is, hiszen a Ringier megvált a Magyar Hírlaptól. Ezért - a bíróság szempontjait is figyelembe véve - a Népszabadságnak és a többi Ringier-lapnak a közös reklámozásra vonatkozó megszorító feltétele mellett létrejöhetett az összefonódás.

A versenyhatóság elé került jó néhány esetben érzékelhető koncentrációnövekedés alakult ki a magyar piacon. Ezeket a fúziós kérelmeket összetett eljárásokban vizsgálták. Valamennyiben úgy találták, hogy a koncentrációnövekedés ellenére nem jött létre erőfölényes helyzet, ezért engedélyezték azokat.

Így a vaskohászati piacon zöld utat kapott a Dunaferr, amikor megvette a végelszámolás alatt álló diósgyőri acélgyártó eszközeit. Hasonlóképpen ítélte meg a versenytanács a baromfipiacon jelentős érdekeltségeket szerzett Merián csoport kérelmét, amely a szintén végelszámolás alatt álló Bábolna Rt. békéscsabai baromfi-feldolgozójának eszközeit vehette meg. Az ilyen ügyekben - hangsúlyozta Bodócsi András -, fontos szempont lehet, hogy a fúzió módot nyújt az eszközök további hasznosulására. Ugyancsak eszközvásárlás jellegű tranzakciónak könyvelhető el, hogy a Henkel megvette az Unilever Biopon márkanevét, és ezáltal saját mosóporgyártói részesedése növekedett a piacon. A Törley pezsgőgyár-tulajdonos Henkell viszont egy kisebb magyar pezsgőgyártó cég, a Walton néhány márkájával gazdagodhatott.

Több engedélyezési ügy kapcsolódott a Csányi Sándor által irányított vállalkozáscsoport fokozatos terjeszkedéséhez. E körben jelentős volt a Délhús és a Pick Rt., valamint a Sole és a MiZo összefonódása. A hús-, illetve a tejiparban létrejött koncentrációnövekedések meghaladták ugyan a nyilvánvaló engedélyezhetőség 20 százalékos feltételét, de a már nagyobb mérlegelést igénylő 30 százalékot nem érték el.

A november 1. előtt hatályos versenytörvény értelmében a Budapest Airport fúziója, a vevőtől függetlenül, engedélyköteles lett volna. A jelenleg hatályos szabályok alapján azonban már nem az. A GVH előtt nincs is ezzel kapcsolatos kérelem. Egyébként ha a vevőnek nincs érdekeltsége a magyar piacon - miként a BAA-nak sem -, akkor nem szükséges a hazai versenyhatóság engedélye.

Ismét akadt néhány külföldre terjeszkedő hazai cég: az OTP egy horvát bankot, a Mol a Schellnek egy román benzinkúthálózatát, a Matáv pedig a montenegrói telefontársaságot vásárolta meg. Ezek egyértelműen engedélyezhető ügyek voltak, mert a megvett vállalkozásoknak semmiféle magyar piaci forgalmuk nem volt - mondta Bodócsi András.

Vihar kavart a Nemzeti Tankönyvkiadó megvásárlása a Láng Kiadó által. Az ügy azonban versenyjogilag nem okozott gondot, sokkal inkább a privatizáció végrehajtása kapcsán került az érdeklődés középpontjába. Ehhez kapcsolódott az Antenna Hungária és a Swisscom Broadcast AG fúziója is. A magyar céget olyan társaság vette meg, amelynek nem volt semmiféle érdemi érdekeltsége a hazai piacon.

A versenytanácstag úgy látja: az idén csökkenhet a GVH fúziós ügyeinek száma, elsősorban azért, mert a novembertől módosult versenytörvény szűkítette az engedélykérési kötelezettség alá eső összefonódások körét. Várhatóan több ügy kerül majd az uniós versenyhatóság hatáskörébe is.