Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Szerencsejáték-háború Európában

2005.07.11. 09:11
Egyre keményebb küzdelem folyik az európai kormányok és a magánvállalatok között a szerencsejátékok korlátozása ügyében. Valószínű, hogy nem lesz sokáig fenntartható az állam monopolhelyzete, illetve az abből fakadó korlátozások.

Egyre élesedő jogi csata folyik az európai kormányok és a szerencsejátékok számukra kedvezőtlen szabályozásának megváltoztatását kívánó játékszervező vállalatok között. Míg 1992 és 2004 között öt, egyedül tavaly négy további pert indítottak tevékenységük korlátozása ellen a szerencsejátékkal foglalkozó vállalatok. A tét nem csekély, hiszen az európaiak évente több mint 135 milliárd dollárt költenek szerencsejátékra, s az összeg egyre növekszik.

Törvénytelenül védik a lottót?

Az EU nem tiltja a szerencsejáték-társaságok tevékenységének kiterjesztését több országra, de a tagállamok többsége állampolgárai érdekeinek védelmére hivatkozva korlátozza a külföldi cégek megjelenését, aminek valódi oka a szakértők szerint az, hogy az általuk üzemeltetett nemzeti lottót kívánják megvédeni. John O'Reilly, a Hilton-csoport internetes és telefonos szerencsejáték-vállalata, a Ladbrokes vezérigazgatója szerint ezek az államok megsértik az uniós törvényeket. A Ladbrokes évek óta pereskedik, és nem sikertelenül. Éppen most nyertek pert Finnországban, ahol a legfelső közigazgatási bíróság hatályon kívül helyezte azt a kormányhatározatot, amely megakadályozta volna, hogy a vállalat tevékenykedhessen az országban. Pert nyertek Olaszországban is, és kedvezőnek ítélik perük állását a holland kormánnyal szemben is.

A neten liberalizáció várható

Egyes szakértők szerint azonban a kormányok, amelyek lottó-monopóliumukat vélik célpontnak, olyasmit védenek, amit senki sem támad, és előbb-utóbb a lottónak meg kell tanulnia együtt élni más szerencsejátékokkal. A szakértők másik része viszont úgy látja, hogy a kormányok félelme jogos, hiszen az új játékok a lottótól is el fognak csábítani fogadókat. Az elemzők mindazonáltal egyetértenek abban, hogy két-három éven belül legalábbis részben megnyitják a piacot az olyan társadalmilag elfogadható formák, mint a sportfogadás esetében. Ugyancsak liberalizáció várható az internetes szerencsejátékok piacán, amelynek értéke jelenleg becslések szerint eléri az évi 7-12 milliárd dollárt.